رَبَّنَا ظَلَمْنَا أَنفُسَنَا وَإِن لَّمْ تَغْفِرْ لَنَا وَتَرْحَمْنَا لَنَكُونَنَّ مِنَ الْخَاسِرِينَ

"Wahai Tuhan kami, kami telah menganiaya diri kami sendiri, dan kalau Engkau tidak mengampunkan kami dan memberi rahmat kepada kami, nescaya menjadilah kami dari orang-orang yang rugi- al A'raf ayat 23.

Monday, June 25, 2012

Diam itu lebih baik

sebenarnya esk xm vascular surgery.. walaupun dah abes baca tp bila jawab soalan.. hancus! lgpn lain betul dgn apa yg diajar dgn soklannya.. kne pulun jgk soklan2 tu sampai habis iA.. tp sy bermasalah besar bila  je buat salah sampai ke tua la kot rasa sangat2 bersalah. tetiba masuk pasal ni kn?? sbbnye nk relate kt post yg bawah ni.. hihi.. al kisah terasa beberapa bulan lepas mulut ni agak lepas.. kata2 agak pedas.. walaupun byk lg tahan tp sbnrnya ada beberapa perkara terlepas jua.. T_T dan sampai ke harini teringat2 wpun dh mintak maaf.. dalam hati.. " Ya Allah.. menyesalnye aku cakap mcm tu.. " jadi dengan rendah hatinya ingin mengingatkan diri yg kerdil dan hina disisi Allah ini supaya lepas ni jaga mulut, jaga hati, simpanlah semua api kemarahanmu dan sembunyikanlah.. byk steps nk tangani marah dan tidak puas hati.. semoga Allah ampunkan dosa2ku.. dan sesiapa yg pernah la rasa dan terasa sengaja atau tidak mintak aammpuuun sesngt.. sbb sy sampai hrni ingat je semua yg berlaku.. sobs.. menyesal ketidaksudahan.. akhirnya membawa padah pada diri sndiri.. tp xpe.. yg sudah, sudahlah.. ampunkan saya ye.. :)))) doakan saya xm! jom muhasabah sblm xm jap jee.. T_T
Daripada Abu Hurairah r.a. bahawa Rasulullah s.a.w. bersabda, "Sesiapa yang beriman kepada Allah dan hari kemudian, maka hendaklah ia berkata perkara yang baik atau diam. Dan sesiapa yang beriman kepada Allah dan Hari Kemudian, maka hendaklah ia memuliakan jirannya. Sesiapa yang beriman kepada Allah dan hari kemudian maka hendaklah ia memuliakan tetamunya."
(Mutafaq 'alaih)


Daripada Muaz bin Jabal r.a, berkata : " Khabarkan kepadaku suatu amalan yang membolehkan aku masuk ke dalam syurga dan menjauhkan aku dari neraka. "

Jawab Nabi SAW : " Sebenarnya engkau telah bertanya suatu pekara yang besar, dan sesungguhnya amat mudah sekali bagi sesiapa yang dimudahkan oleh Allah Ta'ala, iaitu Hendaklah engkau menyembah Allah dan tidak menyekutukanNya dengan suatu yang lain. Engkau mendirikan sembahyang, mengeluarkan zakat, berpuasa sebulan Ramadhan dan mengerjakan haji ke Baitullah. "

Kemudian Nabi bersabda lagi : " Mahukah engkau aku khabarkan pokok amalan,
tiangnya dan kemuncaknya? "

Aku menjawab : " Mahu, ya Rasulullah . "

Sabda baginda : " Pokok amalan ialah Islam, tiangnya ialah sembahyang dan
kemuncaknya ialah jihad. "

Kemudian Nabi bersabda lagi : " Mahukah engkau aku khabarkan kunci kepada
semua perkara ini ?"

Aku menjawab : " Mahu, ya Rasulullah. "

Lalu baginda memegang lidahnya seraya berkata : " Awas, jaga ini baik-baik.
"

Aku bertanya : " Ya Rasulullah, adakah kami akan dituntut kerana berkata
dengannya ? "

Baginda lalu menjawab : " Dan tidak akan dicampakkan manusia ke atas muka mereka atau batang hidung mereka ke dalam neraka, melainkan hasil tutur bicara mereka.