رَبَّنَا ظَلَمْنَا أَنفُسَنَا وَإِن لَّمْ تَغْفِرْ لَنَا وَتَرْحَمْنَا لَنَكُونَنَّ مِنَ الْخَاسِرِينَ

"Wahai Tuhan kami, kami telah menganiaya diri kami sendiri, dan kalau Engkau tidak mengampunkan kami dan memberi rahmat kepada kami, nescaya menjadilah kami dari orang-orang yang rugi- al A'raf ayat 23.

Saturday, May 28, 2011

Amalan Istighfar Sebelum Tidur

Sebagai hamba Allah yang banyak dosa dan kesalahan kepada Allah s.w.t dan sesama manusia, Islam menganjurkan umatnya supaya banyak beristighfar dan bertaubat pada setiap masa dan ketika. Itulah di antara kewajipan setiap muslim dan muslimah yang sama sekali tidak boleh ditangguh dan dilengahkan.

Sesungguhnya, rahmat dan keampunan Allah itu amat luas sekali. Maka, pintalah kemaafan Allah yang maha menerima taubat hamba-hamba-Nya. Sekali-kali Allah tidak akan mengecewakan hamba-Nya yang benar-benar ingin 'kembali' kepada-Nya. Justeru, sebanyak mana pun dosa seseorang, janganlah sampai berputus asa daripada rahmat dan keampunan Allah s.w.t.

Dan di antara sunnah yang Nabi s.a.w telah tinggalkan buat kita ialah beristighfar dan bertaubat sebelum tidur.

Daripada Abu Said al-Khudri r.a., daripada Nabi s.a.w, baginda bersabda:

"Barangsiapa yang mengucapkan istighfar tatkala ia mahu tidur, maka diampunilah dosa-dosanya walaupun sebanyak buih di lautan, walaupun sebanyak bilangan dedaun di pokok, walau sebanyak pepasir di pantai dan walau sebanyak mana bilangan hari di dunia."

(Riwayat Imam al-Tirmizi)


Pesanan Nabi s.a.w ini hendaklah kita renung dalam-dalam. kenapa kita sangat dianjurkan membaca istighfar walaupun sebelum tidur?

Sesungguhnya, istighfar sebelum tidur itu sangat wajar dan penting sekali. Bukankah tidur itu 'saudara' kepada kematian? Boleh jadi tidur kita itu akan menjadi tidur yang terakhir. Tiada jaminan bahawa seseorang boleh hidup lagi pada esok hari.******

Terdapat suatu kisah di zaman Rasulullah SAW.

Ketika Rasulullah sedang berbincang-bincang dengan para sahabat, tiba-tiba Rasulullah berkata,

Wahai Sahabat, sebentar lagi akan datang ke tengah-tengah kalian seseorang yang dirindukan oleh syurga, yang diimpikan oleh syurga atau orang itu diutamakan akan masuk syurga.”

Tak lama kemudian, ternyata datanglah seorang pakcik tua, yang pakaiannya biasa-biasa saja, tidak ada yang istimewa dalam penampilannya, baik dari susuk tubuhnya, tutur katanya mahupun penampilannya.

Maka para sahabat pun hairan, kerana merasakan tidak mungkin pakcik tua tadi yang dimaksudkan oleh Rasulullah yang akan jadi ahli syurga, kerana penampilannya atau perwatakannya hanya biasa-biasa, sama halnya dengan para sahabat-sahabat yang lain.

Kemudian pada hari berikutnya, ketika Rasulullah dan para sahabat sedang berbincang-bincang, tiba-tiba Rasulullah mengatakan bahawa sebentar lagi akan datang seorang ahli syurga, seseorang yang dirindukan oleh syurga. Dan tak lama kemudian datanglah seorang pak cik tua yang juga datang pada hari sebelumnya ketika Rasulullah juga mengatakan hal yang sama.

Menyaksikan hal yang demikian, maka para sahabat pun memutuskan untuk menyiasat apakah keistimewaan pak cik tua ini, sehingga ia diutamakan untuk masuk syurga. Selama beberapa hari, para sahabat memerhatikan pak cik itu namun mereka tidak menemui sesuatu yang istimewa dari amal atau ibadah yang dilakukan olehnya.

Disebabkan perasaan ingin tahu yang membuak-buak, para sahabat pun memutuskan untuk tinggal bersama dengan pak cik tua tersebut. Hari pertama sahabat tinggal serumah dengan pak cik tua itu, tidak membuahkan hasil, ketika tengah malam tiba, sahabat yang mengharapkan pak cik tua tadi bangun untuk sholat tahajjud dimana hampir semua orang terlelap tidur, ternyata pak cik itu juga tidak sholat tahajjud dan dia juga terlelap tidur seperti halnya kebanyakan orang. Dan ketika subuh hampir tiba, sahabat yang berharap pak cik tadi akan bangun dan melaksanakan solat sunat Fajar, ternyata pak cik itu juga tidak bangun untuk solat sunat Fajar, yang dia kerjakan hanyalah amalan-amalan yang wajib saja, iaitu solat Subuh, Zuhur, Asar, Maghrib dan Isyak.

Akhirnya para sahabat mengajak pak cik tua tadi untuk berbicara bagi menemukan jawapan yang mereka kehendaki.

Para sahabat berkata:

Wahai pak cik, kata Rasulullah engkau adalah seorang yang dirindukan oleh syurga, yang akan diutamakan untuk masuk syurga padahal amalan ibadah engkau biasa-biasa saja dan sama dengan amal ibadah sahabat kebanyakan, tapi mengapa engkau yang dikatakan ahli syurga oleh Rasulullah, sementara banyak sahabat yang dekat dengan Rasulullah, yang juga punya amalan ibadah seperti engkau

Mendegar pertanyaan sahabat tadi, pak cik tua tersebut berkata:

Memang amal ibadah saya biasa-biasa saja seperti amal ibadah yang dilakukan oleh kebanyakan orang, tapi ada satu hal yang istiqamah saya lakukan sebelum saya tidur

Hal apa yang engkau lakukan sebelum tidur wahai pak cik?” tanya para sahabat

Pak cik tua tadi menjawab,

Sebelum tidur saya selalu memikirkan apa saja dosa-dosa yang pernah saya lakukan sebelum ini, selama saya hidup ini, dan apa-apa saja dosa-dosa atau kesalahan yang saya lakukan selama hari itu, sehingga saya selalu istighfar sebelum tidur agar Allah mengampuni dosa-dosa saya, agar saya tidak tergolong bersama orang yang menzalimi diri sendiri. Saya selalu dan istiqamah beristigfar setiap malam sebelum tidur agar dosa-dosa saya pada hari itu diampuni oleh Allah SWT.


Lihatlah, betapa besarnya ganjaran yang diberikan kepada mereka yang beristighfar.

Mudah-mudahan, amalan istighfar taubat yang berterusan itu (termasuk sebelum tidur) menjadi asbab (penyebab) Allah s.w.t berbelas kasihan dan sudi mengampunkan segala dosa kita.

Akhir kalam, perbanyakkanlah istighfar setiap masa. Semoga hidup kita sentiasa bahagia dan mendapat rahmat serta hidayah daripada Allah s.w.t. wallahualam…

Wednesday, May 25, 2011

beautiful~

cantek.. synonym dgn wanita... igt lg masa kelas dermatology bila doktor ajar pasal peeling and laser treatment.. doktor tunjuk gambar sebelum dan selepas treatment yg ada improvement alhamdulillah.. mmg nampak cantek! kulit licin dan lebih gebu.. sume mcm excited! sape ye tnye pasal hage treatment tuuuuuu?? haha.. :) tp saya xnak cakap pasal cantek yg sgt superficial..

tadi jalan2 balek dari umah someone..tiba2 rasa diri tersenyum sendirian..otak sebenarnya ligat berfikir..haha..sorry to say..hari ni banyak memerhati gelagat org... ;D sape yg saya perhatikan tu biarlah rahsia..of course ramai..hehe... dah jadi hobi.. ;D dari clinical round.. lecture.. study group.. jalan balek rumah..

saya rasa semua orang cantek! kita semua cantek dengan cara masing2.. sungguh! xpercaya.. cuba perhatikan seseorg.. dan cari kecantikan dalam dirinya.. pasti jumpe! dan cantek untuk seorang yang lain berbeza dengan cantek dengan seorang yang lain lagi..

seseorang ada kelebihan yang memang pure dalam diri dia.. kalaupun apa yang ada dalam diri beliau itu tidak kita gemari.. tp itulah kecantikan dia sebenarnya.. so saya benar2 rasa kita semua kena belajar terima.. hormati.. setiap perbezaan pada orang2 sekeliling dia..

apa yang dia jadi sekarang.. adalah kesan dari apa yang dia lalui di masa2 lalu.. so.. of course.. xde orang akan sama.. please.. do respect others.. n accept their differences.. we are sooo beautiful! :)

saya ada jumpe satu kata2.. we know her name, but we didnt know her story.. :)

mungkin seseorang tu pendiam
mungkin dia seorang yang garang
mungkin dia seorang yang peramah
mungkin dia seorang suka tersenyum
mungkin dia seorang rajin
mungkin dia seorang yang pandai..

hmm.. you're beautiful juz the way u r.. :)

respect the others
n
accept their differences...

(^___^)actually saya sedang belajar mengambil kebaikan dalam setiap orang yang jumpai.. dan semoga saya dapat menjauhkan diri dari memandang keburukan orang lain.. malah mengambil pengajaran dari setiap benda yang dapat saya pelajari.. alhamdulillah.. saya semakin dapat control my inner feelings.. step by step.. semoga Allah bantu untuk jadi 'cantek'! :)Tuesday, May 24, 2011

Idola~

im so happy today...! Alhamdulillah..

sebab hari ni my hubby got his result! guess what? 96.5%... only 7 wrong answers! superb! cayalah abg..

i love his spirit... study.. study.. n study.. doa then tawakkal..

orang yang xmengenal erti putus asa dan cuba sebaik mungkin..

congratulations Dr Ahmad Eisa Zakaria..ok.. hari ni dah beli buku.. xnak dah lalai2 n malas2 study..

kena study dermatology jgk! ada 10 hr lg kelas then xm.. cepatnye xm.. xhilang lelah.. sebab kelas dermatology semacam semakin menarik beberapa hari ni.. atas dasar memujuk hati derma best.. best.. n best..! :D

jangan malas2 k.. walaupun lambat stat.. ;D

Saturday, May 21, 2011

SABAR DAN IKHLAS


Ujian kesulitan, ujian kehilangan, kekurangan musibah, penyakit, kemiskinan, adalah perkara biasa yang dihadapi oleh manusia selama hidup di dunia ini. Perhatikan firman Allah SWT berikut ini Dan sungguh akan Kami berikan cobaan kepadamu, dengan sedikit ketakutan, kelaparan, kekurangan harta, jiwa dan buah-buahan. Dan berikanlah berita gembira kepada orang-orang yang sabar. (yaitu) orang-orang yang apabila ditimpa musibah, mereka mengucapkan: “Inna lillaahi wa innaa ilaihi raaji’uun. Mereka itulah yang mendapat keberkatan yang sempurna dan rahmat dari Tuhan mereka dan mereka itulah orang-orang yang mendapat petunjuk.” (QS. Al-Baqarah [2] : 155-157).

Apakah manusia itu mengira bahwa mereka dibiarkan (saja) mengatakan: “Kami telah beriman”, sedang mereka tidak diuji lagi? (QS. Al ‘Ankabuut [29] : 2)

Ketahuilah, sabar akan sangat sulit dilakukan, apabila kita tidak mampu menyadari, bahwa segala sesuatu yang terjadi di dunia ini, pada hakikatnya hanyalah ujian. Harta yang kita miliki, karir yang bagus, rumah dan mobil mewah yang kita miliki, anak dan keluarga, itu semua adalah ujian dari Allah dan titipan Allah. Apakah kita bersyukur atau menjadi kufur?

Kita harus memahami dengan sebaik-baiknya bahwa Allah lah pemilik yang sebenar-benarnya atas segala sesuatu apapun yang kita miliki di dunia ini. Dengan menyadari bahwa semua yang kita miliki sebenarnya adalah milik Allah dan titipan Allah, maka begitu Allah mengambilnya dari kita, insya Allah kita akan lebih mudah merelakannya. Karena kita menyadari, bahwa semua itu adalah milik Allah dan titipan Allah. Dan yang namanya titipan, suatu saat nanti memang pasti akan kembali pada pemiliknya, kapanpun pemiliknya menghendaki apa yang dititipkan kembali atau mau mengambilnya dari kita, maka kita harus dengan rela memberikannya.

Jadi, jangan menjadi stres, terpukul dan merasa kehilangan yang sangat berat, apabila kemarin kita masih punya mobil, sekarang sudah tidak lagi, jangan stres dan bersedih hati apalagi sampai meratapi nasib, apabila bulan kemarin usaha kita masih sukses, sedangkan sekarang kita mengalami kegalalan yang besar.

Karena sesungguhnya dengan adanya musibah, maka seorang hamba akan mendapatkan pengampunan dari Allah SWT. Perhatikan sabda Rasulullah saw berikut ini: “Tak seorang muslim pun yang ditimpa gangguan semisal tusukan duri atau yang lebih berat daripadanya, melainkan dengan ujian itu Allah menghapuskan perbuatan buruknya serta menggugurkan dosa-dosanya sebagaimana pohon kayu yang menggugurkan daun-daunnya.” (HR Bukhari dan Muslim).

Ketahuilah dan yakinlah, bahwa sesungguhnya dalam setiap cobaan berat yang Allah SWT berikan untuk kita, maka ada hikmah dan pahala yang besar yang menyertainya. Seperti sabda Rasulullah SAW, “Sesungguhnya pahala yang besar itu, bersama dengan cobaan yang besar pula. Dan apabila Allah mencintai suatu kaum maka Allah akan menimpakan musibah kepada mereka. Barangsiapa yang ridha maka Allah akan ridha kepadanya. Dan barangsiapa yang murka, maka murka pula yang akan didapatkannya.” (HR. Tirmidzi, dihasankan al-Albani dalam as-Shahihah [146]).

Rasulullah SAW bersabda : “Tiada henti-hentinya cobaan akan menimpa orang mukmin dan mukminat, baik mengenai dirinya, anaknya, atau hartanya sehingga ia kelak menghadap Allah SWT dalam keadan telah bersih dari dosa (HR. Tirmidzi).

Rasulullah SAW bersabda, “Tidaklah seseorang mendapatkan pemberian yang lebih baik dan lebih lapang daripada kesabaran.” (HR. Bukhari dan Muslim).

Kita harus rela menerima segala ketentuan Allah dan menyadari bahwa apapun yang terjadi, sudah ditetapkan Allah SWT dalam Lauhul Mahfuzh. Kita wajib menerima segala ketentuan Allah dengan penuh keikhlasan. Allah SWT berfirman : “Tiada suatu bencana pun yang menimpa di bumi dan pada dirimu sendiri melainkan telah tertulis dalam kitab (Lauhul Mahfuzh) sebelum Kami menciptakannya. Sesungguhnya yang demikian itu adalah mudah bagi Allah.” (QS al-Hadid [57] : 22)

Apabila kita ditimpa musibah baik besar maupun kecil, sebaiknya kita mengucapkan: “Inna lillaahi wa innaa ilaihi raaji’uun (sesungguhnya kami adalah milik Allah dan hanya kepada-Nya-lah kami kembal). ini dinamakan dengan kalimat istirja’ (pernyataan kembali kepada Allah SWT). Kalimat istirja’ akan lebih sempurna lagi jika ditambah, setelahnya dengan doa yang diajarkan oleh Rasulullah SAW sebagai berikut :“Ya Allah, berilah ganjaran atas musibah yang menimpaku dan gantilah musibah itu yang lebih baik bagiku.” Barangsiapa yang membaca kalimat istirja’ dan berdo’a dengan doa di atas niscaya Allah SWTakan menggantikan musibah yang menimpanya dengan sesuatu yang lebih baik. (Hadits riwayat Al Imam Muslim 3/918 dari shahabiyah Ummu Salamah.)

Rasulullah SAW bersabda, “Apabila ada anak salah seorang hamba itu meninggal maka Allah bertanya kepada malaikat-Nya, ‘Apakah kalian mencabut nyawa anak hamba-Ku?’. Maka mereka menjawab, ‘Ya.’ ‘Apakah kalian telah mencabut nyawa buah hati hamba-Ku?’. Maka mereka menjawab ‘Ya.’ Lalu Allah bertanya, ‘Apa yang diucapkan oleh hamba-Ku?’. Mereka menjawab, ‘Dia memuji-Mu dan beristirja’ -membaca innaa lillaahi dst-..’ Maka Allah berfirman, ‘Bangunkanlah untuk hamba-Ku itu sebuah rumah di surga, dan beri nama rumah itu dengan Bait al-Hamd.’.” (HR. Tirmidzi, dihasankan al-Albani dalam as-Shahihah [1408]).

Perhatikan sabda Rasulullah SAW berikut ini : “Sungguh mengagumkan urusan seorang mukmin. Sesungguhnya semua urusannya adalah baik. Dan hal itu tidak akan diperoleh kecuali oleh seorang mukmin. Apabila dia mendapatkan kesenangan, maka dia bersyukur. Maka hal itu merupakan kebaikan baginya. Dan apabila dia tertimpa kesusahan maka dia bersabar. Maka itu juga merupakan kebaikan baginya.” (HR. Muslim)

Setiap amalan akan diketahui pahalanya kecuali kesabaran, karena pahala kesabaran itu, tanpa batas. Sebagaimana firman Allah SWT “Sesungguhnya orang-orang yang bersabarlah yang dicukupkan ganjaran/pahala mereka tanpa batas.” (Az Zumar: 10)

Berikut ini beberapa hal yang perlu diperhatikan, yang bila kita renungkan dan pahami dengan sebaik-baiknya, insya Allah bisa membuat kita semua bisa sabar dan ikhlas dalam menghadapi ujian-Nya yang paling berat sekalipun :

  1. Kita harus percaya pada jaminan Allah bahwa : Allah tidak membebani seseorang melainkan sesuai dengan kesanggupannya (QS Al Baqarah [2] : 286). Allah SWT yang memiliki diri kita, sangat tahu kemampuan kita, jadi tidak akan mungkin Allah memberikan ujian yang melebihi batas kemampuan kita.
  2. Sebenarnya, kita semua pasti mampu untuk bisa sabar dalam segala ujian dan segala keadaan, asalkan kita kuat iman.
  3. Coba kita tanyakan pada diri kita, saat kita ditimpa suatu ujian kesulitan, kesedihan dan atau kehilangan, apa manfaat yang bisa kita ambil kalau kita tidak sabar dan tidak mengikhlaskannya? Apakah dengan ”tidak sabar” dan ”tidak ikhlas” nya kita, maka bisa menghadirkan kenyamanan untuk kita? Atau bisa membuat ujian tersebut tidak jadi datang atau tidak jadi menimpa kita? Sekarang mari kita pikirkan kembali, kita sabar atau tidak sabar, ikhlas atau tidak ikhlas, ujian kesulitan / kesedihan atau musibah tetap terjadi dan menimpa kita kan? Jadi lebih baik kita terima dengan penuh kesabaran dan keikhlasan. Bila kita bisa sabar dan ikhlas menerimanya, maka insya Allah, tidak akan terasa berat lagi ujian tersebut, percayalah. Dan ingat, dalam sabar, terkandung ridha Allah SWT. Dan ridha Allah SWT terhadap kita, adalah segalanya.
  4. Kita harus selalu baik sangka kepada Allah SWT dan jangan pernah sekalipun meragukan dan mempertanyakan keputusan, ketetapan, pengaturan dan ketentuan Allah. Kita harus bisa sabar dan ridha terhadap apapun keputusan, ketetapan dan pengaturan-Nya. Kalau kita masih merasa tidak puas dengan semua keputusan, ketetapan, pengaturan dan ketentuan Allah itu, maka cari saja Tuhan selain Allah. Perhatikan firman-Nya dalam hadits Qudsi : Akulah Allah, tiada Tuhan melainkan Aku. Siapa saja yang tidak sabar menerima cobaan dari-Ku, tidak bersyukur atas nikmat-Ku dan tidak ridha dengan ketentuan-Ku, maka bertuhanlah kepada Tuhan selain Aku.” (hadist ini diriwatkan oleh al-Thabrani dalam Al-Mu’jam al-Kabir melalui jalur Abu Hind al-Dari)

Karena itu, marilah kita sabar dan ikhlas dalam segala keadaan, yakinlah bahwa janji Allah pasti benar. Percayalah, sabar dan ikhlas, akan membuahkan kebahagiaan hidup.

Thursday, May 5, 2011

Tae Ho..ulang2 kali tengok Tae Ho ni.. subhanallah.. jiwa dia sungguh kuat! hebat sungguh bukan?mmg terdetik rasa hati saya rasa kagum yg amat.. dan saya pasti masih ramai insan2 tidak sempurna diluar sana setabah ini.. jauh lebih hebat dari insan sempurna yg lengkap segalanya? reflek kembali bagaimana diri kita yang Allah ciptakan sebagai sangat sempurna ni??? oh malu dengan insan sekecil ini..

Rasulullah shallahu 'alaihi wassalam bersabda: "Barangsiapa yang tidak mensyukuri yang sedikit, maka ia tidak akan mampu mensyukuri sesuatu yang banyak" [HR Ahmad, 4/278. Syaikh al-Albani mengatakan Hadis ini Hasan di dalam As Silsilah Ash Shohihah no. 667]

Monday, May 2, 2011

Long distance

waiting for the sunshine..

Long distance

The distance is tough,

The hours are long,

Everyday is rough,

With me is where you belong.

I miss everything about you,

Your eyes, your smell, your smile,

But I guess I shouldn’t complain,

You make it all worthwhile.

When I’m with you, everything feels right,

Everything is…

;)everything in life is temporary.. if things are going good, enjoy it because it wont last forever.. and if things are going bad, dont worry, it cant last forever either..
Sunday, May 1, 2011

"the ultimate gift"

ini sebuah cerita.. maybe ramai dah tengok.. tp saya memang ketinggalan la kalu bab2 cerita ceriti ni.. ;D nk dijadikan rezeki nk tgk bila explore2 external HD ukhti hanun.. jzkk hanun.. sementelah saya mengalami insomnia yg semakin teruk.. ;( saya pun tgk ultimate gift ni sambil siapkan nota..

cite ni menggambarkan seorg lelaki manja.. hidupnya sangat senang mungkin disebabkan oleh harta warisan keluarga yang tidak habis2 .. prinsip hidupnya dunia ini perlukan duit untuk makan, pangkat, darjat,kuasa dll.. dan tanpa duit kita jadi orang paling tidak berguna di bumi.. dan hidupnya banyak berpandukan duit.. berjoli di sana sini menggunakan kad kredit yg dia ada.. waaaa masyuk kan? kalu la ada org kasi kad kredit camtu n boleh guna utk apa sahaja.. saya pasti ramai jgk kwn2 saya yg berkemampuan dan beroleh nikmat sedemikian.. tp insyaAllah prinsip keluarga saya tidak berhutang.. dan kad kredit mendatangkan riba yang agak tidak munasabah.. so eloklah kita sbg org islam menggunakan debit kad dan mengelakkan hutang.. oh.. ini hanya selitan.. ;D

okei berbalik kepada ultimate gift dimana heronya adalah Jason.. selepas kematian datuknya.. semua ahli keluarga berkumpul utk mendapatkan harta warisan.. namun, tiada seorg pn dpt menguruskan harta tersebut disebabkan akhlak2 ahli keluarganya yang teruk dan suka berjoli.. datuk jason risau seandainya harta itu akan habis sbb dijoli oleh kaum kerabatnya..

tp datuk memilih jason utk mendapatkan series of ultimate gifts!! di awal pembabitan jason utk dptkan ultimate gifts ni adalah demi nk dapatkan warisan harta datuknya.. of coz tujuannya berjoli dan berpoya2.. tp berbulan2.. hidupnya makin tersiksa.. dari seorang anak manja seolah2 big bos kini menjadi seperti buruh yang byk mengikut arahan.. satu demi satu permainan datuknya berjaya dilepasi sehingga akhirnya dia hampir dibunuh di tempat ayahnya meninggal di filipina kot..

tp.. akhirnya.. a new Jason.. dia menjadi seorang yang sangat bertimbang rasa, pemurah, baik hati,, berhati lembut, tidak pentingkan diri, bekerja keras, semakin matang, reti membuat keputusan.. semuanya hasil rancangan datuknya utk membina Jason yang hebat dari banyaknya hidup susah dan bekerja keras.. penghabisan cerita ini membuat saya menangis.. waaaa! ;( bes2..

hidup susah dan bekerja keras mmg boleh membina seorang manusia.. sebaliknya terlalu banyak bersenang lenang dan dimanjakan boleh melahirkan manusia yang tidak produktif dan sangat2 merugikan sumber manusia sehingga mungkin boleh merosakkan bumi yang semakin tua ini.. hmm rasa rasa ini cara terbaik jgk utk mendidik anak2... tp of coz.. kne tahu level anak2 kita dan jangan terlalu mendera sehingga mereka membenci kedua ibubapa mereka.. tp mendidiklah.. hmm bku tarbiyatul aulad xabes lg.. sorry dihah!!! nnti aku baca time2 free k... tp daku sgt menghargai buku itu.. jazakillah.. :))

erm value yang boleh diambil dalam cerita ini.. sejahat mana manusia pun.. pasti ada jg sifat baiknya utk di bina.. cuma perlukan masa utk berubah.. mcm saidina umar al khattab yg sgt10000x hebat dalam perjuangan beliau sehingga sanggup memikul air walaupun dimasa itu beliau adalah seorang amirul mukminin..

apabila ditanya "wahai amiirul mukminin, mengapakan negkau mengangkat air itu? biarlah kami sahaja yang menguruskannya..

ape jawab saidina umar?

"aku merasa aku semakin takbur, lalu aku mengangkat air ini untuk merendahkan rasa takbur itu"

subhanallah.. menangis saya tengok umar.. hebatnya para khalifah yang telah dijanjikan oleh rasulullah s.a.w akan syurga.. jadi kawan2.. apabila sifat2 mazmumah semakin merajai hati.. kembalilah kepada asal kita iaitu tanah.. astaghfirullahal azhiim.. semoga Allah ampunkan segala dosa2 kita..