رَبَّنَا ظَلَمْنَا أَنفُسَنَا وَإِن لَّمْ تَغْفِرْ لَنَا وَتَرْحَمْنَا لَنَكُونَنَّ مِنَ الْخَاسِرِينَ

"Wahai Tuhan kami, kami telah menganiaya diri kami sendiri, dan kalau Engkau tidak mengampunkan kami dan memberi rahmat kepada kami, nescaya menjadilah kami dari orang-orang yang rugi- al A'raf ayat 23.

Monday, January 19, 2009

sensitif...

hari ni.. saya rasa bahagia sangat..
yela.. sihat tubuh badan..
still hidup kt bumi Allah yang sgt2 indah ni..
makan kenyang smpi xabes2... even kdg2 membazir..
ade org sayang (famili+kwn2)
bleh study even xperfect completely..
bleh beribadah kt Allah..
bleh jalan.. mendengar.. bau.. rasa.. even berfikir..
bleh ade perasaan melihat sesuatu..
n pendekkan crita.. normal sbg manusia biasa yg bergelar hamba Allah..
alhamdulillah... wasyukurillah..

tadi bile berborak2 ngn seseorg..
dia ade crite dia sedey.. sbb jiran dia mennggal..
bdk tu dia tgk mmg membesar dpn mata dia..
tup2.. br umur 14 tahun.. kemalangan.. then meninggal..
innalillahi wainna ilaihi rajiiun,,

so, saya diingatkan dlm perbualan tu..
mati ni... xkira kita sihat ke sakit ke..
kita muda ke tua ke..
kite bertakwa ke belum ke..
yang pstinya.. Ajal. rezki dan jodoh dah tetap.. sblm lahir lg..
pastu tibe2.. saya diingatkankembali..
suatu crite dr kwn yg lainnya.. die cite.. dia jg atuk die..
ms atuk die meninggal.. die tdo sebelah tau..
mmm... so.. die ckp la mcm mn perasaan bile tgk mayat atuk die..
bygkan.. sekujur badan.. yg dulunya kuat..
kuat mencari rezki
mencari ilmu..
mencari segala2nya utk kesenangan dunia..
tp akhirnya terbujur kaku di atas katil.. tanpa mampu melakukan ape2 lg..
xde kudrat lgsg dah..
dan masa tu yang tinggal hanyalah??
amalan+anak soleh..
brape bykkah amalan kite?? dah hitung???
saya yang nak msk 22 ni.. amat sikit rasanya berbanding umur yang byk dah tu..
n kalaulah nyawa saya diambil saat ni..
adakah saya akan menjadi antara golongan2 yang rugi diakhirat kelak??
yang mengguna nikmat Allah kt dunia.. tp still melakukan dosa2... oh..
saya xlayak duk atas bumi milik Allah ni.. dush!
Ya Allah.. permudahkanlah urusan..

sempena nk xm..
tawakkal tu sgt2 ditekankan..
hehe.. mcm tau2 je sy sll stress.. btw, thanx
mcm mn tawakkal tu ye??
tawakkal dlm ertikata lain adalah ibadah hati..
mcm mn?? xphm??
mmm..

bile kita nk bertawakkal..
kite kene usaha sehbs daya mungkin..
kalau rs mampu xtido.. jgn tido.. study je.. esk br tido..
konon mcm tu la..
dlm erti kata lain.. berusaha seolah2 tiada langsung tawakkal utk disandarkan..
berusaha sehingga pk.. mmg xde org pn leh tolong kite ms nk wat sesuatu tu..

tp once keje tu dah selesai..
dia kena bertawakkal..
dia perlu serahkan segala2nya..
seolah2 dia xpernah berusaha..
serahkan segaal2 rezki dan ketentuan yang Allah tetapkan utk dia..
redha dgn segala2.. senang cite.. die akan berlapang dada.. xgelisah maupun sedih..

sbb ape kene bertawakal??
dlm surah ali imran:159

"Dan apabila kamu telah membulatkan tekad. maka, bertawakkallah kpd Allah. ssghnya Allah menyukai org2 yang bertawakal kpdnye.. "

so jelas la kan??
sbb ape?? sbb Allah ni bersifat al-WAKIL...
ape tu?? Yang Maha BERSERAH..
mcm mane ye??
maksudnya.. Allah xkan datangkan suatu keburukan pn kcuali kebaikan..
in case la kite mengadu..
kenape ak xdpt semua ni?? sedangkan bnda ni baik utk ak??
tp kite perlu sedar.. ILMU ALLAH sgt Luas.. dan Dia Maha Mengetahui..
bila Dia menutup satu jalan utk kite.. insyaAllah.. akan ada 1 jalan lain akan Dia buka utk kite.. yang mungkin lebih baik dan lebih bagus.. InsyaAllah.. Dia Lebih Mengetahui segalanya..
cth la kn..
srg baby.. (foetus).. dia makan dpt makanan dr umbilical cord kn??
ok.. lepas lahir.. kite potong la tali pusat die..
sb tu die nangis.. xleh makan lg..
tp sbnrnye.. bile Allah tutup jalan baby tu makan dr situ..
tp Allah dah bukak jalan yang lebih luas utk baby tu makan dgn ade mulut yang boleh menyusu dr ibu dia.. then dah besar2.. leh mnum air.. makan nasi. n so on..
so.. konsep dia..
sabar.. usaha.. tawakkal.. doa.. redha.. bersyukur..
insyaallah..
selamat menghadapi imtihan tuk semua yang nk xm..
for my lil bro also.. jgn putus asa..
n semua bdk2 alex.. bertawakkallah..

p/s: uhuk.. nape ye.. xde lgsg perasaan nk xm.. so usaha sket..sbb xstress.. adei.. usaha2..!! sbb xde org leh tolong kite kcuali diri kite sndiri.. kcuali apabila kamu telah berusaha.. ALLah saje lah tempat kita bergangtung harapan.. insyaallah.. rabbuna yusahhil.. Ma'a Taufik Wannajah..!! pray for me k.. ^_^

8 comments:

  1. hamba ALLAH...sama sepertimuJanuary 20, 2009 at 1:19 AM

    xde perasaan nk exam??pastu perasaan duk kat ane???hik4...

    study2....

    ReplyDelete
  2. tikah...........
    rindu la ko mung..
    hehe..
    wehh..td ak naik muto uje2 lebat sbb nk g ptastat..maso duk tgh jale..ad lori besar dengn lajunyee lalu tpi...huk3..abih baju n muko ak knoo simboh ngn air atah jale..malu ko pokcik2 muto tambee..dio oyak..'neng..segar...'huhu..
    tp ok la..learning issue ak yg bnyk n payoh da berjya dpotostat..
    nok oyk hok 2 jh..huu
    g stady nuh!!..
    ak pn exam lbh kure mu gk..huhu..doa kt ku etek..

    ReplyDelete
  3. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  4. hoho..
    tikah, same la kte.
    eman pn dah nk xm.
    selanjar 3 lg 4 mnggu n pro2 lg 9 mnggu.
    doakan eman ye!
    jgn cedih2!

    -beribadatlah seperti kamu akan mati esok hari dan bekerjalah seperti kamu akan hidup selamanya-

    hoho.. klw salah, betulkan.

    ReplyDelete
  5. to hamba ALLAH.. sama sepertimu..
    erk.. xtau la hati kat ane.. adei..

    to dihah..
    blawok benar rindu kt ku..
    napok je kn ak on9 tiap2 ari..
    isk3.. :P rabbuna yusahhil imtihan

    to eman comel:
    uhuk.. slmt2 berimtihan..
    doakan kejayaan berjaya okeh..

    sayang semua.. ^_^

    ReplyDelete
  6. hamba ALLAH...sama sepertimuJanuary 22, 2009 at 2:39 AM

    Hati tu kat buku yer...kata exam dh dekat...Moga berjaya...

    huk3...

    pokcik muto tambee??apa tue??

    huk3....

    Buat semua yang exam...Moga BeRjaYa....
    JoM PuLuN SeMua...

    ReplyDelete
  7. baaaaaaaaik..
    pulun habis..
    bkn sbb xm..
    sbb Allah??
    ikhlas ke? uhuk..

    ReplyDelete
  8. hohoho..
    tikah, ikhlas ke?
    insyaAllah ikhlas.
    nape cedih tikah?
    -dlm fs-

    ReplyDelete

^___^