رَبَّنَا ظَلَمْنَا أَنفُسَنَا وَإِن لَّمْ تَغْفِرْ لَنَا وَتَرْحَمْنَا لَنَكُونَنَّ مِنَ الْخَاسِرِينَ

"Wahai Tuhan kami, kami telah menganiaya diri kami sendiri, dan kalau Engkau tidak mengampunkan kami dan memberi rahmat kepada kami, nescaya menjadilah kami dari orang-orang yang rugi- al A'raf ayat 23.

Saturday, August 4, 2012

Khatam Al Quran di bulan Ramadhan

stiap kali bulan ramdhan mesti teringat2 dengan ma yang sangat excited.. stiap kali ma mesti tnye dah brape juz baca quran? dah khatam belum? dah brape kali khatam..?? ma suka berlumba2 dengan saya bab khatam quran di bulan ramadhan ni.. itulah specialnya ma yg banyak mengajar anak2 berlumba2 berbuat amal.. fastabiqul khairaat..

tp biasanya saya mmg xmampu nk lawan ma.. ma mampu khatam  3-4x dlm satu bulan ramdhan biasanya. al maklum seorang suri rumah yang sudah kematian suami, xde kerja nk buat pun.. klo tidak beramal diusia2 emas ni ape lg blh buat kan? daripada membazir masa dgn benda yg tidak berfaedah..

tahun ni pula ma masuk pondok untuk memudahkan urusan pergi dan balek masjid utk terawih n so on.. tp sedihnya saya jarang dpt kol n lg sedih thn ni ptt giliran raya kelantan tp sbb saya sampai msia sehari 2 nk raya.. redha je beraya di KL untuk kali kedua berturut2.. alahai.. camnila klo dah berkahwin dan ada suami.. banyak benda kita xleh main ikut perasaan dan kne bertolak ansur.. barulah aman rumahtangga even suami sy xpaksa stay.. tp tula kn.. 6 bulan xjumpe! tup2 nk tinggal trus? hehehe..

insyaAllah ayuh sama2 perbanyakkan amalan2 sunat di bulan ramdhan.. semoga kita mendapat pengampunan dari Allah, pelepasan dari api neraka dan TAQWA.. Allahumma ameen..MONDAY, 23 JULY 2012

Kelebihan Membaca Al Quran Dalam Bulan Ramadhan.
Dari Aisyah r.a telah bersabda Rasulullah s.a.w:
"Sesungguhnya  tiap-tiap sesuatu itu mempunyai kemegahan yang mana manusia berbangga dengannya dan yang menjadi kemegahan umatku ialah al-Quran yang mulia." 

Kita dikehendaki membaca ,mendalami dan menghayati isi kandungan al-Quran kerana ia diturunkan bukan untuk dijadikan perhiasan sahaja. Membaca al-Quran dikira sebagai berzikir dan zikir al-Quran lebih afdal dan utama daripada zikir-zikir yan lain. Oleh itu membaca al-Quran adalah sebagai ibadat tetapi tidaklah melebihi daripada ibadat-ibadat yang wajib.

RAsulullah s.a.w telah bersabda bermaksud : 
" Semulia-mulia ibadat umatku ialah membaca Quranul Karim (ibadat yang bukan wajib)bahawa sebaik-baik amalan umatku ialah membaca al-Quran

Al-Quran juga merupakan satu hidangan dari Allah. Sabda Rasulullah lagi bermaksud 
" Sesungguhnya al-Quran ini ialah hidangan Allah S.W.T, maka hendaklah kamu terima hidangan ALlah sebanyak mana yang kamu boleh"

Al-Quran juga merupakan senjata yang paling berkesan untuk membersihkan jiwa dan menyinarnya. Dalam sebuah hadis Rasulullah s.a.w bersabda bermaksud : 
Daripada Ibnu Umar r.a berkata " Rasulullah s.a.w telah bersabda, hati manusia akan berkarat seperti besi yang dikaratkan oleh air. Apakah cara untuk menjadikan hati bersinar semula. Katanya dengan banyak mengingati mati dan membaca al-Quran.

Pahala membaca al-Quran
Dari Ibn Mas'ud r.a telah berkata bahawa Rasulullah s.a.w telah bersabda: 
" Barangsiapa membaca satu huruf daripada Kitabullah maka baginya satu kebajikan dan tidap-tiap kebajikan sepuluh kali gandanya. Aku tidak mengatakan 'Alif Lam Mim ' satu hurf tetapi Alif satu huruf, Lam satu huruf dan Mim satu huruf"

Dari Abi Hurairah r.a berkata bahawa Rasulullah bersabda 
" Sesiapa yang membaca al-Quran sepuluh ayat dalam satu malam, tidak dimasukkan ke dalam golongan yang lalai"

Kesimpulan
1. Pahala membaca al-Quran, 1 huruf al-Quran dengan berwuduk (diluar solat) = 1 kebajikan =10 pahala
2. Pahala membaca al-Quran, 1 huruf al-Quran (dalam solat) = 100 kebajikan = 100 x 10 = 1000 pahala
3. Pahala membaca al-Quran, 1 huruf al-Quran (ketika berpuasa) =Cuba kira sendiri ...