رَبَّنَا ظَلَمْنَا أَنفُسَنَا وَإِن لَّمْ تَغْفِرْ لَنَا وَتَرْحَمْنَا لَنَكُونَنَّ مِنَ الْخَاسِرِينَ

"Wahai Tuhan kami, kami telah menganiaya diri kami sendiri, dan kalau Engkau tidak mengampunkan kami dan memberi rahmat kepada kami, nescaya menjadilah kami dari orang-orang yang rugi- al A'raf ayat 23.

Sunday, September 27, 2009

Kemeriahan Yang Amat Ssh Didapati di mana-mana
اللهم زد هذا الجمع وبارك فيه
هذه مصر ... صور أفزعت العالم !!
المــكان : مدينـة الإســكندرية
المسجد : القائد إبراهيم - بمحطة الرمل حي الشاطبي وشاطىء الكورنيش
الشيخ : حاتم .. وهو من قـرّاء مدينة دمنهور إحدى المدن الصغيرة بجوار الإسكندرية الزمان : صلاة التراويح شهر رمضان
هذه مصــر - أروع صور ممــكن تشوفها عن مصر مليون مصلي
الصور التي أفزعت المراكز البحرية الأمريكية

Terjemahan:

Gambar yang mengejutkan dunia
Tempat: iskandariah Mesir
Imam: Imam Hatim
Masjid: Masjid al-Qaid Ibrahim hayyu Syatibi mahattah Raml.
Jumlah : 1 juta pesolat
Gambar ini mengejutkan Marine Amerika


jalan kaki sket mmg sampai la masjid ni dekat sgt ngan umah saya.. cuma berkesempatan masa 1st year saje di sana.. syahdunya bacaan imam yang kdg2 menangis teresak2 membaca ayat2 suci Allah semasa berterawih.. sgh meriah, sungguh menyentuh hati, sungguh rindukan saat-saat itu.. subhanallah~

semoga diri ini masih berkesempatan untuk berada di sini di lain waktu.. jo

Saturday, September 26, 2009

Jom Puasa Enam (",)

Jawapan Dr Mohd Asri Zainul Abidin:

Ada beberapa perkara yang perlu disentuh mengenai soalan di atas;

Pertama: Adapun sunat puasa enam hari pada Bulan Syawwal, bukanlah terhad setakat enam hari berturut-turut selepas hariraya, sebaliknya enam hari pada Bulan Syawwal samada berturut-turut atau berselang-seli dalam bulan tersebut dianggap sebagai memenuhi maksud hadis:

من صام رمضان ثم أتبعه ستا من شوال كان كصيام الدهر

“Sesiapa yang berpuasa ramadhan, kemudian dia susulinya dengan enam hari dari Bulan Syawwal, maka ia bagaikan puasa sepanjang masa (tahun)” (Riwayat Muslim).

Walaupun di sana ada yang berpendapat yang afdalnya adalah berturutan selepas hariraya disebabkan ungkapan ‘ثم أتبعه’ (kemudian dia susulinya), namun fadhilat puasa enam ini tetap diperolehi oleh sesiapa sahaja yang berpuasa mana-mana enam hari dengan niat sunnah tersebut dalam Bulan Syawwal. Inilah yang disebut oleh al-Imam al-Nawawi (meninggal 676H) dalam Syarh Sahih Muslim.

Kedua: Seseorang yang berpuasa sunat dibolehkan berbuka apabila dia mahu. Bahkan, digalakkan berbuka jika itu dapat menguatkan hubungan kekeluargaan dan persahabatan atau menjaga perasaan orang lain. Ini seperti hadis Abi Sa’id al-Khudri, katanya:

صنعت لرسول الله صلى الله عليه و سلم طعاما فأتاني هو وأصحابه فلما وضع الطعام قال رجل من القوم : إني صائم فقال رسول الله صلى الله عليه و سلم : دعاكم أخوكم وتكلف لكم ثم قال له : أفطر وصم مكانه يوما إن شئت

(Aku telah menyediakan makanan untuk Rasulullah s.a.w. Maka baginda dan sahabat-sahabatnya pun datang ke tempatku. Apabila makanan dihidangkan, seorang lelaki dalam kalangan mereka berkata: “Aku berpuasa”. Rasulullah s.a.w pun bersabda: “Saudara kamu telah menjemput kamu, dan bersusah payah untuk kamu”. Kemudian baginda berkata kepada lelaki itu: “Bukalah puasa, dan berpuasalah satu hari lain sebagai ganti –jika mahu” (Riwayat al-Baihaqi dalam al-Sunan al-Kubra, dinilai hasan oleh al-Hafiz Ibn Hajar dalam Fath al-Bari).

Dalam riwayat lain oleh al-Tabarani dalam al-Ausad baginda mengkritik lelaki tersebut dengan bersabda: دعاكم أخوكم وتكلف لكم ثم تقول إني صائم (saudara kamu telah menjemput kamu, dan bersusah payah untuk kamu kemudian kamu berkata ‘aku berpuasa!!).

Ini menggambarkan betapa menjaga hubungan baik itu patut diutamakan sementara puasa sunat pula boleh diganti pada hari yang lain. Puasa enam Syawwal pun demikian. Maka untuk menjaga hubungan kaum keluarga, maka eloklah ditangguhkan puasa tersebut jika hari-hari pada Bulan Syawwal masih banyak. Pada zaman ini, cuti yang terhad, waktu pertemuan sesama keluarga juga terbatas oleh kesibukan dan urusan yang berbagai, maka amalkanlah galakan Nabi s.a.w ini ‘berbuka dan ganti pada hari yang lain jika mahu’. Dengan itu hubungan keluarga dapat dikuatkan atau dijaga, puasa enam juga dapat dilaksanakan.

Ketiga: tiada dalam Islam apa yang dinamakan dengan ‘hariraya puasa enam’. Apatahlagi jika ia diiringi dengan ibadat khusus seperti solat tasbih sempena hariraya puasa enam yang dibuat di sesetengah tempat. Ini semua perkara yang diada-adakan yang tidak pernah dilakukan oleh Rasulullah s.a.w dan para sahabat baginda. Sabda Nabi s.a.w.:

مَنْ أَحْدَثَ فِي أَمْرِنَا هَذَا مَا لَيْسَ مِنْهُ فَهُوَ رَدٌّ

“Sesiapa yang membuat perkara baru dalam urusan kami ini (Islam) apa yang bukan daripadanya maka ia tertolak”. (Riwayat Muslim).

Allah Lebih Mengetahui;

Dr Mohd Asri Zainul Abidin

Friday, September 11, 2009

antara kemahuan dan keperluan

antara kemahuan dan keperluan diriku tersepit.. betapa begitu banyak kemahuan yang mahu dipenuhi.. namun, perlu ku tepis beberapa perkara yang masih TIDAK PERLU.. semoga tiada pembaziran wang berlaku pada semua belian saya di malaysia kali ni.. harapanku semoga semuanya bakal memberi manfaat yang tiada tolok bandingnya.. Allahumma Amiiin.. lindungilah aku dari menjadi sahabat syaitan dgn membazir.. tidaaaaak!!! sedihnye... risau kalau dah byk membazir.. aduhai.. kenapakah atikah skrg dah berbeza dgn atikah yg dulu2.. yg sangat berjimat.. :P skrg dah boros.. ish3.. tiba2 rasa takut dengan bayangan diri sendiri.. hihihi.. Ya Allah bimbinglah daku dalam setiap langkahku.. amiiin..

jom kita try ambik hikmah ramadhan dengan berpuasa.. berpuasa yang bukan sekadar menahan lapar dan dahaga.. namun berpuasa dengan menahan segala-galanya dengan tujuan mentaati Allah.. berani mengatakan TIDAK!! oh.. susah jgk.. kita cuba yek!!!!!


Tidak makan kerana tiada makanan, itu bukan puasa yang mendidik gelora anak muda.

Tidak minum kerana tiada minuman, itu bukan puasa yang berfungsi mentarbiyyah nafsu yang berkeinginan tinggi.

Sebaliknya jika kita ada segalanya untuk dimakan, lalu kita memilih untuk tidak makan kerana mahu mentaati Allah, maka barulah ia jadi sebuah latihan.

Apakah latihan itu?

Latihan untuk berkata TIDAK kepada sesetengah keinginan diri kerana mahu mentaati Allah. Latihan yang meningkatkan daya kawalan diri.

BUKAN HANYA PUASA RAMADHAN

Inilah yang mesti dihayati oleh anak muda yang berpuasa . Ia mesti berlaku dalam keadaan kita sedar apa yang sedang kita lakukan, maka barulah ia berperanan sebagai tarbiyyah ke atas diri. Puasa itu bukan menyekat kemahuan semata-mata, antara terbit mentari hingga tenggelamnya suria. Jika puasa sekadar itu, jiwa akan menjadi ganas memberontak di kelam malam!

Sebaliknya puasa itu harus dihayati sebagai latihan untuk berkata tidak.

Belajar untuk meningkatkan kawalan diri.

Apatah lagi dengan puasa sunat yang dilakukan ketika manusia lain tidak berpuasa. Ia benar-benar satu latihan untuk diri kita berkata TIDAK kepada banyak kemahuan diri yang boleh diketepikan seketika, demi mentaati Allah.

Tumpas.

Manusia yang gagal berkata tidak kepada sebahagian keinginan diri, mereka menjadi hamba kepada nafsu dan diri sendiri. Manusia ini disesatkan oleh Allah, biar pun dengan ilmu yang berlapis tujuh di dada dan minda.

“Apakah engkau tidak melihat gelagat orang yang menjadikan hawa nafsunya sebagai tuhan yang dipatuhinya, justeru dia disesatkan oleh Allah di atas ilmu, dan dimeteraikan pula atas pendengarannya dan hatinya, serta diadakan lapisan penutup atas penglihatannya? Maka siapakah lagi yang dapat memberi hidayah petunjuk kepadanya sesudah Allah (menjadikan Dia berkeadaan demikian)? Oleh itu, mengapa kamu (Wahai orang-orang yang ingkar) tidak ingat dan insaf?” [al-Jaathiyah 45: 23]

Itulah bencana lemah kawalan diri.

Sentiasa terpaksa mengikut apa sahaja yang diinginkan hingga tidak mampu berkata tidak di mana perlu. so berjihadlah mengawal keinginan dan nafsu!

KESIMPULAN

Setiap kali seorang anak muda berpuasa, ingat-ingatlah kepada pakejnya yang diberikan oleh Rasulullah sallallaahu ‘alayhi wa sallam:

akupuasa

Bukanlah berpuasa itu sekadar menahan dari makan dan minum. Sesungguhnya puasa itu juga adalah menahan diri dari perkara yang sia-sia dan kotor. Jika kamu dimaki oleh seseorang atau diperbodohkannya, maka berkatalah: Sesungguhnya aku berpuasa [riwayat Ibn Khuzaimah dan al-Hakim / Sahih al-Targhib 1068]

Sibukkan diri dengan hal-hal yang bermanfaat.

Ia adalah tarbiyyah dari Allah untuk kalian proaktif, memilih tindakan hasil saringan dan bukannya bertindak mengikut rangsangan dan perasaan.

Thursday, September 10, 2009

Mencari Lailatul Qadar~

[Doa Malam Lailatul Qadar]

‘Allahumma innaka ‘afuwwun tuhibbul ‘afwa fa’fu anni’
“Ya Allah sesungguhnya Engkau Maha Pemaaf lagi Maha Mulia
yang menyukai permintaan maaf, maafkanlah aku”
[HR at-Tirmizi (3513) dan Ibn Majah (3850), Imam at-Tirmizi berkata:
Hadith Hasan Sahih]

Kelebihan Lailatul Qadar:


A) Pengampunan dosa-dosa yang lalu-
“Barangsiapa melaksanakan shalat pada malam lailatul qadar kerana iman
dan mengharap pahala dari Allah, maka dosa-dosanya yang telah lalu akan
diampuni.”[HR. al-Bukhari no. 1901]

B) Kemuliaan melebihi 1000 bulan
“Malam al-Qadr itu lebih baik daripada seribu bulan.” [al-Qadr:3]

Bilakah terjadinya malam al-Qadr?
Ia terjadi pada malam-malam ganjil di 10 Ramadhan terakhir. Dalil-dalilnya
ialah:
Sabda Rasulullah SAW: “Carilah lailatul qadar di malam ganjil daripada
sepuluh malam terakhir di bulan Ramadhan.”[HR. al-Bukhari no. 2017]

Al-Hafiz Ibnu Hajar Al Asqalani telah menyebutkan empat puluh pendapat
ulama dalam masalah ini. Namun pendapat yang paling kuat daripada pelbagai
pendapat yang ada sebagaimana dikatakan oleh beliau adalah lailatul
qadar itu terjadi pada malam ganjil daripada sepuluh malam terakhir bulan
Ramadhan dan waktunya berpindah-pindah dari tahun ke tahun [Fathul Baari,
6/306, Mawqi’ Al Islam Asy Syamilah].

Bagaimana menghidupkan malam al-Qadr?
Bersungguh-sungguh dalam ibadah: “Rasulullah shallallahu ‘alaihi wa sallam
sangat bersungguh-sungguh pada sepuluh hari terakhir bulan Ramadhan melebihi
kesungguhan beliau di waktu yang lainnya.” [HR. Muslim no. 1175]

Bagaimana Wanita Haidh Menghidupkan Malam Lailatul Qadar?
Juwaibir pernah mengatakan bahawa dia pernah bertanya pada Adh Dhahak,
“Bagaimana pendapatmu dengan wanita nifas, haidh, musafir dan orang yang
tidur (namun hatinya dalam keadaan berzikir), apakah mereka boleh mendapatkan
bahagian daripada lailatul qadar?” Adh Dhohak pun menjawab, “Iya,
mereka tetap boleh mendapatkan bahagian. Siapa saja yang Allah terima
amalannya, dia akan mendapatkan bahagian malam tersebut.”[Latho-if Al
Ma’arif, hal. 331]

IKTIKAF: sunnah yang dilupakan

Maksud I’tikaf: Dalam kitab lisanul arab, i’tikaf bermakna merutinkan
(menjaga) sesuatu. Sehingga orang yang memestikan dirinya untuk berdiam
di masjid dan mengerjakan ibadah di dalamya disebut mu’takifun atau
‘akifun. (Lihat Shohih Fiqh Sunnah II/150)

Dari Aisyah RA: Rasulullah SAW beri’tikaf di masjid pada 10 akhir
Ramadhan sehingga wafat, dan selepas itu isteri-isteri baginda SAW melakukan
demikian jua” [al-Bukhari dan Muslim, Riadussolihin :1269]

Hukum-hakam I’tikaf

A) Mesti dilakukan di masjid- Allah SWT berfirman: “(Tetapi) janganlah
kamu campuri mereka itu, sedang kamu beri'tikaf dalam masjid”(Al-
Baqarah: 187).

B) Wanita juga boleh beri’tikaf sebagaimana Nabi shallallahu ‘alaihi wa
sallam mengizinkan isteri beliau untuk beri’tikaf sebagaimana hadith di
atas. Namun wanita boleh beri’tikaf di sini mesti memenuhi 2 syarat:
(1) Diizinkan oleh suami dan
(2) Tidak menimbulkan fitnah (masalahbagi lelaki).

C) Yang membatalkan i’tikaf adalah:
(1) Keluar masjid tanpa keperluan
(2)Jima’ (bersetubuh) dengan isteri berdasarkan Surat Al Baqarah : 187 di
atas.

D) Hal-hal yang dibolehkan ketika beri’tikaf di antaranya:
(1) Keluar masjid disebabkan ada hajat seperti keluar untuk makan, minum,
dan hajat lain yang tidak boleh dilakukan di dalam masjid.
(2) Melakukan hal-hal mubah seperti bercakap-cakap dengan orang lain.
(3) Isteri mengunjungi suami yang beri’tikaf dan berdua-duaan dengannya.
(4) Mandi dan berwudhu di masjid.
(5) Membawa peralatan untuk tidur di masjid.

E) Jika ingin beri’tikaf selama 10 hari terakhir bulan Ramadhan, maka seorang
yang beri’tikaf mulai memasuki masjid setelah shalat Shubuh pada
hari ke-21 (sebagaimana yang dilakukan oleh Nabi shallallahu ‘alaihi
wa sallam) dan keluar setelah shalat shubuh pada hari ‘Idul Fithri.

F) Hendaklah ketika beri’tikaf, sibukkanlah diri dengan melakukan
ketaatan seperti berdo’a, zikir, bershalawat pada Nabi, mengkaji Al
Qur’an dan mengkaji hadits. Dan dimakruhkan menyibukkan diri dengan
perkataan dan perbuatan yang tidak bermanfaat. [Perbahasan i’tikaf
ini disarikan dari Shahih Fiqih Sunnah, 2/150-158]

Amalan Yang Boleh Dilakukan Wanita Bagi Mendapatkan Lailatul
Qadar:

Oleh Ustaz Muhammad Abduh Tuasikal

Wanita haidh, nifas dan tetap boleh mendapatkan bahagian lailatul qadar.
Namun kerana wanita haidh dan nifas tidak boleh melaksanakan shalat
ketika keadaan seperti itu, maka dia boleh melakukan amalan ketaatan
lainnya. Yang dapat wanita haidh lakukan ketika itu adalah,
1. Membaca Al Qur’an tanpa menyentuh mushaf.
2. Berzikir dengan memperbanyak bacaan tasbih (subhanallah), tahlil
(laa ilaha illallah), tahmid (alhamdulillah) dan zikir lainnya.
3. Memperbanyak istighfar.
4. Memperbanyak do’a.

semoga menjumpai apa yang dicari~

Sunday, September 6, 2009

Ya Allah, kurniakan aku TENANG!!

Di bulan ramadhan yang mulia lagi berkat ni, bermacam2 perasaan ada.. rajin, malas, bahagia, rindu, nk marah, jeles, semua perasaan ada . bercampur baur..ni masalah-masalah jiwa jgk ni. hmmm Pelik kn??? Saya ingatkan dah masuk bulan ramadhan, syaitan dah diikat, semua perasaan dan tingkah laku yang buruk akan hilang, tp sbb tu jgk sebahagian dr nafsu dan akhlak diri sndiri.. tu yg persist.. aduhai.. jahat sungguh jiwa2 yg xpernah puas..

Terbukak blog classmate kwn sy, terbit bermcm2 perasaan cemburu, rendah diri, seronok pun ade. Xrelevan langsung atikah ni.. hihi.. pernahkah anda mengalami simptom2 ini?? Orang kata kalau cemburu tanda syg ek?? Sape xsyg kwn!!! keluarga sndiri apatah lagi kn..

So.. apa yang perlu dilakukan apabila timbul perasaan CEMBURU??merajuk?? hish…ni bukan penyelesai masalah, tapi membesarkan masalah..hihihi.. Biarkan saja?? Btul jgk.. dah bnda yg xde kaitan pun nk bawak cemburu jgk.. meletihkan jiwa raga je kn??? Xmampu nk lupa kan atau membiarkan perkara berlalu?? Hmm.. apakata betulkan niat dan perasaan hati sndiri. Try sandarkan semuanya pada Allah.. pasti akan mendapat ketenangan abadi.. oH.. baru la bahagia bukan??baru la hati akan tetap berbunga-bunga.. cuti pun dpt dinikmati.. oH seRonok!

Cuti Vs Budak2

Hmmm berfikir-fikir apakah perkara paling bermanfaat yg sy lakukan yek sempena cuti kali ni??bagaimana dgn anda?? Eh xyah declare sini… ckp je dlm hati, hanya Allah Maha Mengetahui.. semoga segala sikap baik kalian di balas dengan pahala yg sgt besar disisi Allah s.w.t .. urus niaga plg MAHAL tu.. mesti semua nk berebut kn.. tp yg sedihnya bile time malas tu.. Allahuakbar.. Hanya DIA paling memahami :D

Cuti kali ni, xbyk bezanya dengan sebelum ni.. ape sy buat hanyalah memerap di dalam umah!!! Yeah, sgt seronok! Skrg sy kt kt umah kakak sy kt ampang pn sama jek.. MEMERAP DALAM UMAH.. hihihi.. inilah kerja saya sejak dulu sampai skrg.. skrg dah dpt 14 org anak buah secara rasminya.. 2 teruna dan dara baru telah lahir xjauh beza harinya.. alhamdulillah.. so paham2 je la.. ke mana2 saya pergi memang xboleh lari dengan BUDAK KECIK!.. bermain dgn najis, muntah, air liur, air kencing.. aduhai..kdg2 rs nk larikan diri jea..tp sy sentiasa dikejar.. hihi.. xdela.. seronok je ngn bebudak ni.. ngan diorg la nk main kejar2, nk marah, nk jadi bos, nk bermanja, rs disayangi, bergelak ketawa.. kdg2 rs cam diorg ni cam anak saya dah.. tp hakikatnya TIDAK. Seronok tu mmg seronok.. tp bile tibe tyme diorg nangis, demam,, aduhai.. kesabaran ku meninggi.. tp apekan daya.. mereka masih tidak tahu pape.. hanya tau bermanja, bermain, menangis, bergelak ketawa, menyusahkan org tua dan pada masa yang sama MENGHIBURKAN HATI dan MENENANGKAN JIWA.. ^_^

Sy dtg kl.. rindu bdk2 kt klate.. kt sofea yg byk mulut tp suke sgt duk dekat ngn sy n cium pipi sy, adam yg suke je ikt ckp ciksu dan xmlawan sgt dah skrg especially bile bab tukar stesen tv..hihihi, najwa yg sgt suka bermanja dan melentokkan diri dekat saya, akrom yg suka main tumbuk2 ngan saya.. sakit tau..ganaz sgh!!, aiman yg sangat baaaaik.. dia xkn nangis kalo xde mslh samada nk susu or kencing or berak.. rindunya kat mereka..

Tapi rabu ni nk blk klate ase syg sgt nk tglkan bdk2 kt kl ni plak.. seronok tau main ngan nadhirah yg seolah br mndpt kwn baik ngn ciksu die..hihihi.. sy mrh mcm mn pun die still nk baik gk.. pastu kami gelak sama2.. ^_^ amir plak semenjak demam sgt suka baring atas ribaan sy.. kesian, mak die br bersalin dan xdpt bg sepenuhnya kasih syg.. ciksu die la tmpt bermanja skrg.. tp dah nk blk.. kesian plak.. kalau along+imran tu die juz reti nk pujuk nk pinjam hp sy wat main game.. tah pape la.. hihihi.. bdk2 besar dah xreti dah saya nk main2.. cam iwan ok lg.. die suke sgt ckp n layan sy.. best tau bermanja ngan iwan.. sgt petah berckp.. lain plak ngn anis yg garang semacam.. mcm singa.. hish.. tiru perangai sape agknya.. sayakah?? Hihihi.. yeke? Sangat seronok bile semua ank2 buah bersama.. nk marah pn ade bile diorg sepah2kan umah.. aduhai.. sabar2..!!

Cuti kali ni,, ma saya ckp dah xleh jadi mcm puteri raja dah. Kena wat mcm2.. xsure la pas tak ujian kelayakan ma saya ni.. masa awal2 blk bbaik bukan main, skrg dh nk ragging sy.suh msk, jg ank2 buah, kemas2 dsb. Kononnya kalu besok tibe2 ade org meminang blh kawin trus..hihi.. ade ke mcm tu?? Siapakah lelaki bertuah tu ?? hihi.. poyo je..bilakah tarikh rasmi yg Allah dah tetapkan utk saya jadi pendamping seorg suami.. hmmm tunggu dan lihat je la.. ape yg penting.. Yakin bahaawa Allah telah merancang yang TERBAIK.. so.. tunggulah!

Cuti Vs Result

Knp eh juz mulut ckp takut, tp hati xberdebar lgsg.cam tipu je.. debar sket jea.. 5%. Nih result plg xmndebarkan utk dinanti tp sbnrnya xm plg susah.. apekah petandanya?? Ah mls nk pikir.. biasanya mmg sy akan gelisah sepanjang hr bile dgr sal result.. kali ni rilek sakan.. TAK ADA PERASAAN.. tp lepas tgk result adik2 rasa berdebar tu pn datang.. bak kata NONI.. mcm senang jea nk fail.. nauzubillah..semoga nasib masih menyebelahiku dan Allah memandang usaha kami yang sangat sedikit tueee… Ya Allah.. Murahkan rezeki kami dan kurniakan kami kejayaan di Dunia dan di Akhirat.. Allahuamma amiiin

Cuti Vs Buku

Mak ai.. pantang nmpk kedai buku, mesti rs jea nk singgah.. kalo duit lebih ade jea buku nk beli.. hmmmm kdg2 pikir byk jea beli buku tp bc nye malas… hihihi..sampai mak saya dah larang. Jgn beli buku lg.. bcnya tidak..hihihi.. oh berazam.. BACALAH KAMU buku2 yg kamu beli tuh!!!ilmu sememamngnya tak mampu dibeli dengan wang berjuta-juta pun.. tp ilmu sy byk di buku jea.. hish..ilmu medik especially sgt perlukan byk pengulangan.. ulang dan ulang.. sama gk ilmu agama.. sbb tu mak sy kate, walaupun kita gi dgr ceramah agama yg kdg2 duk ulang bnda sama jea, bnda kita tau jea, tp sbnrnya kita selalu mudah lupa.. dengan selalu mendgr bnda yg sama br la kita mudah utk trima dan praktikkan.. sama jea semua ilmu.. perlu sntiasa bermain2 dengan ilmu br la melekat terbentuknya akhlak dan peribadi.. barula kena soal leh jwb :P

Okla.. mau menyediakan juadah berbuka.. doakan result sy!! Semoga semua urusan dipermudahkan oleh Allah.. Amiiin

Friday, September 4, 2009

adab meminta izin memasuki bilik


Firman Allah Taala dalam sunah An-Nun ayat 58-59:

  • Maksudnya : “Wahai orang-orang yang beriman, hendaklah hamba-hamba kamu dan orang-orang yang belum baligh dari kalangan kamu, meminta izin kepada kamu (sebelum masuk ke tempat kamu, dalam tiga masa iaitu sebelum sembahyang subuh, ketika kamu membuka pakaian kerana kepanasan tengah hari, dan sesudah sembahyang Isyak; itulah liga masa bagi kamu (yang biasanya terdedah aurat kamu padanya). Kamu dan mereka tidaklah bersalah kemudian daripada tiga masa yang tersebut, (kerana mereka) orang-orang yang selalu keluar masuk kepada kamu, dan kamu masing-masing sentiasa berhubung rapat antara satu dengan yang lain. Demikianlah Allah menerangkan kepada kamu ayat-ayatNya (yang rnenjelaskan hukum-hukumNya), dan (ingatlah) Allah Maha Mengetahui, lagi Maha Bijaksana. Dan apabila kanak-kanak dari kalangan kamu telah baligh, maka hendaklah mereka meminta izin sama seperti cara orang-orang (yang telah cukup umur) yang tersebut dahulu, meminta izin. Demikianlah Allah menerangkan kepada kamu ayat-ayatNya (yang rnenjelaskan hukum-hukumNya) dan (ingatlah) Allah Maha Mengetahui, lagi Maha Bijaksana”.


Artikel ini ingin menyelami persoalan penting mengenai aurat dalam rumah, sama ada antara ibubapa dengan anak-anak atau antara anak-anak sendiri. Islam telah menyusun beberapa adab dalaman dalam sesebuah rumah, sama ada yang telah ditetapkan dalam al-Quran atau melalui sunnah Rasulullah s.a.w sendiri. Ia mampu membina dan membentuk akhlak anak-anak dan menghindarkan sebuah keluarga itu daripada sebarang unsur yang membawa kepada kemaksiatan kepada Allah s.w.t.

Antara adab-adab tersebut iaitu adab meminta izin masuk ke bilik tidur ibu bapa. Firman Allah s.w.t. dalam al-Quran yang bermaksud: Wahai orang-orang yang beriman, hendaklah hamba-hamba kamu dan orang-orang yang belum baligh antara kamu meminta izin kepada kamu (sebelum masuk kepada kamu) dalam tiga masa: iaitu sebelum solat subuh, ketika kamu membuka pakaian kerana kepanasan tengah hari dan sesudah solat isyak.

Itulah tiga masa bagi kamu (yang biasanya terdedah aurat kamu padanya) dan mereka tidaklah bersalah kemudian dari masa yang tersebut, (kerana mereka) orang yang selalu keluar masuk kepada kamu dan kamu sentiasa berhubung rapat antara satu dengan yang lain. Dan apabila kanak-kanak dari kalangan kamu telah baligh, maka hendaklah mereka meminta izin sama seperti cara orang-orang yang tersebut dahulu meminta izin. Demikianlah Allah menerangkan kepada kamu ayat-ayatnya dan ingatlah Allah Maha Mengetahui lagi Maha Bijaksana. (An-Nur: 58-59)

Berdasarkan ayat di atas jelas bahawa rumah dan segala isinya merupakan 'harta' yang menjadi benteng maruah kepada sesebuah keluarga. Bilik tidur pula menjadi benteng terakhir yang harus dijaga adab-adabnya. Oleh itu anak-anak yang masih kecil mahu pun yang telah dewasa harus dididik menghargai dan menghormati tempat tidur ibubapa, terutama waktu-waktu ibubapa beristirehat. Justeru itu anak-anak apabila mahu berbicara dan meminta sesuatu, mereka dikehendaki memberi salam dan meminta izin terlebih dahulu. Allah s.w.t. menjelaskan bahawa tempoh tiga waktu yang wajib dijaga ini disebabkan ruang untuk mereka mendedahkan aurat agak tinggi. Tiga waktu yang dimaksudkan di atas ialah :

1. Sebelum solat Subuh. Waktu ini ialah waktu ketika ibubapa kemungkinan sedang tidur. Atau ketika ini juga kemungkinan adalah waktu ibubapa sedang bangun dari tidur. Justeru anak-anak harus diajar agar mengetuk pintu bilik ibubapa sebelum masuk. Waktu inilah waktu 'persendirian' bagi ibubapa. Mungkin ketika itu peratusan aurat mereka terdedah sangat tinggi. Oleh itu anak-anak dilarang mengganggu ibubapa.

2. Sekitar sebelum waktu Zuhur. Waktu Zuhur ini juga disebut sebagai waktu 'Qailulah' iaituantara waktu yang disunatkan untuk tidur sebentar. Ketika ini kemungkinan ibu bapa sedang berehat, sedang tidur atau bersiap-siap untuk menunaikan solat Zuhur. Anak-anak sewajarnya meminta izin sebelum masuk ke dalam bilik ibubapa demi mengelakkan aurat ibu bapa terdedah kepada anak-anak.

3. Selepas Isyak. Waktu seperti ini biasanya ibu bapa sedang bersiap-siap untuk tidur. Atau kemungkinan salah seorang daripada mereka sedang berehat, bersantai atau tidur di dalam bilik. Anak-anak sewajarnya diajar supaya meminta izin terlebih dahulu sebelum masuk supaya kehormatan ibu bapa terpelihara.

Islam sangat menitikberatkan pendidikan atau latihan yang bersifat dalaman melalui pembentukan akhlak dan peribadi anak-anak sebelum mereka berhadapan dengan masyarakat luar.Ia sebenarnya merangkumi etika kejiranan yang melibatkan komuniti di luar rumah kita.

Selain daripada perlakuan anak-anak dalam menjaga adab-adab tersebut, pemeliharaan aurat juga wajar dipraktikkan oleh ibubapa sendiri melalui konsep 'Kepimpinan Melalui Teladan'.

Ibubapa juga seharusnya menjaga penampilan diri mereka melalui etika pakaian yang bersesuaian agar lebih bersopan dan menepati syarak terutama di hadapan anak-anak. Berpakaian secara sopan ini merupakan suatu disiplin yang cukup penting dalam Islam yg boleh menghindari sesebuah keluarga itu daripada berlakunya insiden yang tidak baik.

Memisahkan tempat tidur antara anak lelaki dan anak perempuan adalah salah satu daripada sunnah Rasulullah s.a.w. untuk memelihara aurat anak-anak dan membentuk adab mereka dengan akhlak yang sempurna. Di dalam sebuah hadis Baginda s.a.w. yang bermaksud:Perintahkanlah anak-anak kamu supaya menunaikan solat apabila usia mereka tujuh tahun. Apabila usianya 10 tahun pukullah mereka seandainya mereka ingkar, dan pisahkanlah tempat tidur mereka (antara anak lelaki dan perempuan). (Riwayat Abu Daud)

Untuk mengelak rumah menjadi punca kepada berputiknya unsur-unsur maksiat dan gejala negatif,Islam telah menutup ruang-ruang yang boleh membawa gejala tersebut. Rumah yang baik sekurang-kurangnya mengandungi tiga buah bilik tidur secara berasingan, iaitu sebuah bilik untuk ibu bapa dan dua buah bilik yang memisahkan antara anak-anak lelaki dan anak-anak perempuan.

Ia berhubung-kait dengan faktor perkembangan seksologi anak-anak yg bermula apabila mereka mencapai tahap kematangan kemudian berlakunya beberapa perubahan terutama dari segi fizikal mereka. Ia biasanya bermula dalam lingkungan umur 10 tahun yang membabitkan beberapa perubahan hormon dalam tubuh badan seseorang.

Perkembangan peringkat umur baligh biasanya akan memberi kesan kepada emosi dan ragam mereka sehingga mendorong sikap dan tindakan 'ingin tahu' mereka. Di sinilah letaknya hikmah di sebalik gesaan Rasulullah s.a.w. supaya ibu bapa memisahkan bilik tidur anak-anak lelaki dan anak perempuan ketika umur mereka 10 tahun supaya aurat mereka terpelihara dan tidak timbul sebarang masalah yang boleh mencemarkan kesucian agama dan keturunan mereka.

Di dalam firmanNya yang bermaksud: Wahai orang-orang yang beriman peliharalah diri kamu dan keluarga kamu daripada api neraka yang bahan bakarnya manusia dan batu; Neraka itu dijaga dan dikawal oleh malaikat-malaikat yang keras kasar (layanannya) mereka tidak menderhaka kepada Allah dalam segala yang diperintahkan kepada mereka dan mereka pula tetap melakukan segala yang diperintahkan. (At-Tahrim: 6)

adab ini memang boleh di aplikasikan untuk semua ahli keluarga mahupun antara sahabat.. especially kalau melibatkan bukan muhrim.. fuh, dah boleh blk klate.. sgt SERONOK!!!! trima kasih banyak-banyak pada orang yang byk bersusah untuk saya...xlama lg dpt lesen... ^_^