رَبَّنَا ظَلَمْنَا أَنفُسَنَا وَإِن لَّمْ تَغْفِرْ لَنَا وَتَرْحَمْنَا لَنَكُونَنَّ مِنَ الْخَاسِرِينَ

"Wahai Tuhan kami, kami telah menganiaya diri kami sendiri, dan kalau Engkau tidak mengampunkan kami dan memberi rahmat kepada kami, nescaya menjadilah kami dari orang-orang yang rugi- al A'raf ayat 23.

Wednesday, May 27, 2009

-palestin di bahuku dan bahumu jua-

hari ini baru tamat xm anatomy practical.. final punye.. bermakna tamatlah sudah perjuangan anatomy daan insyaallah akan bermulakan jihad baru memasuki clinical year tahun depan.aLHAMDULILLAH berakhirnya.. practical je!! :D tadi smuaa berpakaian hijau!! sangat suka... ^_^ kesatuan hati bersama kami jua. alhamdulillah.. diakui, semangat hanya muncul bila tibanya waktu2 ketika.. masakan mungkin begitu. semangat berubah mengikut musim. musim xm semangat menelaah pelajaran. musim mengundi, semangat nak sokong parti. musim palestin kena serang, semangat nk tahu berita-berita tentang palestin, boikot dan sebagainya. kebanyakkannya semakin bersemngat apabila ada events tertentu.tapi. bila semua berita-berita gempar surut, emangat mulai luntur, ke manakah ia menghilang???ah, kena check blk mungkin.. credit to paan coz mengingatkan blk sebenarnya inilah tanggungjawab kita. mengetahui tentang saudara kita, membantu dan menolong mereka sekadar yang termampu. supaya kelak kita ada sesuatu utk di bawa ke' sana'. sangat pelik dengan manusia yang makin lupa diri.. saya pn pernah begitu. kembali ke pangkal jalan mungkin... jom semangat sokmo2... !!!

kalau banyaknya masa terbzir dengan membuka youtube, baca berita semasa, tengok movie, bukak website macam2, wat assignments dan sebagainya lah yang org wat bila bukak tenet ni... [dah lama betul xtgk movie!!sejak sem lepas lg..mungkin tidak prlu even pernah ada keinginan itu...utamakan apa yang lebih penting mungkin] haaaa dengan banyaknya masa dihabiskan di situ apakata peruntukkan sedikit untuk baca berita palestin. pastu usahakan memurahkan hati yang kedekut untuk infak tuk palestin and berusaha lawan nafsu dengan boikot. kalau perasan semua makanan boikot ini sangat sedap!! tp itulah indahnya sebuah pengorbanan, yang pahit bila dilalui dengan penuh kesusahan dlm rajau onak berduri pasti akan ada kemanisan yang sedia menanti semua!! persayalah.. sungguh nikmat melihat saudaramu tersenyum..!!! oh.. indah, sungguh!! bayi itu ada hak untuk bergelak ketawa, makcik dan pakcik berhak tersenyum gembira... sebuah keluarga pasti inginkan sebuah kebahagian dalam keamanan beserta iman dan taqwa pada Allah.. insyaAllah. cuba sedaya upaya!!!
berdoa untuk palestin.. jangan pernah gentar dengan yahudi laknatullah!!mereka tidak bersalah!!!mereka tidak berdosa.. so apelagi?? apa tanggungjawab kita?? ayuh!


Kewajipan seorang muslim untuk membantu muslim yang lain merupakan suatu kewajipan syar’ie. Firman Allah s.w.t: “Sesungguhnya orang-orang yang beriman dan berhijrah serta berjihad dengan harta dan jiwanya pada jalan Allah dan orang-orang yang memberikan tempat kediaman dan pertolongan (kepada orang-orang muhajirin), mereka itu satu sama lain lindung-melindungi. Dan (terhadap) orang-orang yang beriman, tetapi belum berhijrah, maka tidak ada kewajipan sedikitpun atasmu melindungi mereka, sebelum mereka berhijrah. (Akan tetapi) jika mereka meminta pertolongan kepadamu dalam (urusan pembelaan) agama, maka kamu wajib memberikan pertolongan kecuali terhadap kaum yang telah ada perjanjian antara kamu dengan mereka. Dan Allah Maha Melihat apa yang kamu kerjakan.” (Surah Al-Anfaal : 72)

Firman Allah s.w.t lagi : “ Adapun orang-orang yang kafir, sebahagian meraka menjadi pelindung bagi sebahagian yang lain. Jika kamu (hai para muslimin) tidak melaksanakan apa yang telah diperintahkan oleh Allah itu, nescaya akan terjadi kekacauan di muka bumi dan kerosakan yang besar.” (Surah Al-Anfaal : 73)

Firman Allah s.w.t lagi : “ Dan orang-orang yang beriman dan berhijrah serta berjihad pada jalan Allah, dan orang-orang yang member tempat kediaman dan memberi pertolongan (kepada orang-orang muhajirin), mereka itulah orang-orang yang benar-benar beriman. Mereka memperoleh keampunan dan rezeka (nikmat) yang mulia.” (Surah Al-Anfaal : 74)

Di hadapan kewajipan syar’ie ini ramai daripada umat Islam mengikuti apa yang berlaku di Palestin yang sedang hangat. Mereka yang jiwanya dipenuhi dengan kesakitan dan kesedihan terhadap apa yang berlaku di Ghaza akan saling bertanya : “ Apakah yang kami boleh lakukan sedangkan jalan-jalan untuk membantu telah dihalang dihadapan kami, bagaimana kami mahu berjuang di medan jihad dan penentangan bersama dengan saudara-saudara kami? “. Kemungkinan ramai juga dari kalangan muslimin yang mengelak daripada berfikir apa yang boleh mereka lakukan kerana menyangka mereka tidak mampu melakukan apa-apa menyebabkan jiwa-jiwa mereka dipenuhi kekecewaan dan perasaan putus asa.

Di ketika ini juga kita mesti menggariskan untuk saudara-saudara kita umat Islam di seluruh dunia sepuluh kewajipan amali bagi membantu saudara-saudara kita di Ghaza :

Pertama:

Menangkanlah Allah s.w.t di dalam jiwa-jiwa kita dengan beriltizam dengan manhaj Allah s.w.t serta mendirikan kewajipan dan syiar-syiar Islam di dalam diri, rumah, dan biah yang diduduki (suasana sekeliling). Demikian juga kita perlu berusaha untuk sentiasa berzikir mengingati Allah s.w.t, membaca Al-Quran dan menghadirkan Allah s.w.t dalam setiap urusan. Firman Allah s.w.t : “ Hai orang-orang yang beriman, apabila kamu memerangi pasukan (musuh), maka berteguh hatilah dan sebutlah (nama) Allah sebanyak-banyaknya agar kamu beruntung.” (Surah Al-Anfaal : 45). Juga di dalam firmanNya : “ Dan taatlah kepada Allah dan RasulNya dan janganlah kamu berbantah-bantahan, yang menyebabkan kamu menjadi gentar dan hilang kekuatanmu dan bersabarlah. Sesungguhnya Allah beserta orang-orang yang sabar.”(SurahAl-Anfaal46)

Kedua:

Membaca Qunut dan doa dalam solat terutamanya dalam solat malam (qiamullail), dan sepertiga malam ketikamana Allah s.w.t turun dan memanggil : “ adakah dari kalangan hambaku yang berdoa (meminta) maka aku akan memperkenankannya.”

Ketiga:

Menumbuhkan perasaan ukhuwwah diantara kita dan diantara saudara-saudara kita yang berjuang (mujahidin). Perasaan inilah yang menyebabkan musuh-musuh Islam bersungguh-sungguh untuk melemahkannya dan melemahkan ikatan akidah diantara muslimin serta menukarkannya kepada kesibukan dengan agenda patriotisme (sempadan Negara) agar kita berpaling daripada membantu saudara-saudara kita. Firman Allah s.w.t : “ Sesungguhnya orang-orang yang beriman adalah bersaudara kerana itu damaikanlah antara kedua saudaramu dan bertakwalah kepada Allah supaya kamu mendapat rahmat. “ (Surah Al-Hujurat : 10). Firman Allah s.w.t lagi : “ Sesungguhnya (agama tauhid) ini adalah agama kamu semua, agama yang satu dan Aku adalah Tuhanmu, maka sembahlah Aku.” (Surah Al-Anbia’ : 92).

Bukhari dan Muslim telah meriwayatkan sabda Rasulullah s.a.w : “ Perumpamaan seorang muslim dengan muslim yang lain adalah seperti sebuah binaan, ia saling menguatkan.” Sabda Rasulullah s.a.w lagi yang diriwayatkan oleh Muslim : “Perumpamaan orang-orang mukmin pada kasih sayang, rahmat dan perasaan mereka adalah seperti sebuah jasad, apabila sebuah anggota mengadu kesakitan seluruh jasad akan turut berasa sakit.” Sabda Rasulullah s.a.w juga : “Sesiapa yang tidak mengambil berat urusan umat Islam maka dia bukan dari kalangan mereka.”

Keempat:

Berjihad dengan harta : Ia merupakan hak muslim yang tidak mampu berperang secara langsung dengan jiwanya dan mereka yang tidak memiliki kemampuan untuk pergi ke Ghaza dan Palestin. Jihad yang paling utama dan paling penting untuk mereka adalah jihad mereka di sini, di seluruh negara-negara arab dan negara-negara umat Islam. Ia juga merupakan jihad setiap muslim di seluruh pelosok dunia.

Kelima:

Menyebar dan menyampaikan Isu Palestin di rumah, tempat kerja, dijalanan dan dimana-mana sahaja agar masyarakat sedar dengan apa yang berlaku dan menjadi keutamaan mereka dengan menganggap ia sebagai isu umat Islam. Ia bukan sahaja peperangan diantara HAMAS sekumpulan umat Islam yang berjuang melawan tentera yahudi tetapi ia merupakan peperangan diantara projek Islam yang dipertanggungjawabkan oleh Allah s.w.t kepada kita dan projek penaklukan yahudi untuk menghina umat kita, tunduk menerima yahudi serta meninggalkan jalan kemuliaan dan merdeka.

Keenam:

Menyampaikan kepada generasi anak-anak kita perkara sebenar tentang isu Palestin. Ia merupakan isu penaklukan dan penjajahan yahudi terhadap negara umat Islam. Ia merupakan pencabulan mereka yang zalim terhadap negara dan harta benda. Pembebasan tanah yang diberkati ini merupakan amanah yang berada pada tengkuk setiap umat Islam. Suatu kewajipan syar’ie yang akan dipersoalkan kepada setiap umat Islam. Sampaikan isu ini sehingga terbentuk sebuah generasi baru yang memahami dimensi (sudut) dan hakikat sebenar isu Palestin. Berikanlah dorongan kepada para pelajar untuk membuat poster-poster dan majalah-majalah yang menerangkan tentang isu ini dan menerangkannya dari prospektif agama dan sejarah.

Ketujuh:

Pemboikotan barang-barang yahudi dan Amerika. Ia merupakan satu contoh yang penting bagi jihad dengan harta yang wajib diambil berat dan tidak meringankannya. Kesannya melampaui – walaupun mengambil masa yang lama – semata-mata kemudaratan kepada ekonomi yahudi yang dikuatkan oleh yayasan-yayasan tersebut, malah ia juga menghidupkan kepercayaan diri di dalam umat Islam untuk membebaskan diri dari adat-adat barat di dalam pemakanan, minuman dan pakaian. Ia juga mendorong hasil-hasil negara dan umat Islam serta memberikan kepuasan.

Imam Hasan Al-Banna berkata di dalam kewajipan yang ke 21 daripada kewajipan al-akh : “Anda hendaklah menggunakan kekayaan umat Islam dengan cara menggalakkan sektor perusahaan dan prasarana ekonomi Islam. Anda hendaklah memastikan tiada satu senpun wang anda yang jatuh ke tangan bukan Islam dalam apa keadaan sekalipun. Anda hendaklah hanya memakai dan memakan hasil buatan negara Islam.”. Sudah maklum bahawa pemboikotan tersebut merupakan kewajipan syar’ie sepertimana yang telah difatwakan oleh ulama’.

Kelapan:

Penyertaan yang positif di dalam operasi dan aktiviti-aktiviti yang membantu menguatkan hak rakyat Palestin dan penentangannya yang berkobar-kobar dalam mempertahankan tanah Palestin dan projek pembebasan (kemerdekaan). Sertailah demonstari, penunjuk perasaan, penulisan di akhbar-akhbar dan majalah, penyebaran buku-buku dan risalah-risalah yang menerangkan isu ini, perbincangan dan pertemuan internet bagi menyokong keteguhan dan perjuangan rakyat Palestin.

Kesembilan:

Letaklah nama-nama pimpinan dan syuhada’ Palestin di jalanan, menamakan kelahiran baru dengan nama-nama mereka serta meletakkan gambar dan wasiat mereka di rumah.

Kesepuluh:

Meninggikan ruh jihad di dalam diri dengan membaca ayat-ayat dan hadith-hadith tentang jihad beserta tafsirnya, mengetahui kelebihan syahid dan syuhada’ (mereka yang mati syahid), menyebarkan kisah-kisah mereka yang telah syahid dan sentiasa mengingatinya.

copy paste aje.. doakan kejayaan bersama dalam xm nanti.. sangat takut??

Tuesday, May 26, 2009

syafakallah..

amatlah terkejut saya membaca status seorang sahabt di sini, yasir masuk hospital sebab lobar pneumonia? [itu bukan statusnya yea!]tiada kata-kata mampu dilafazkan.. hanyalah sekalung doa untuknya.. insyaAllah Allah akan sembuhkan beliau dengan kadar segera. sesungguhnya ini ujian dari Allah. semoga beliau tabah menghadapi dugaan ini.. biiznillah..ramai makin sakit.. bila org2 terdekat yang jatuh sakit, barulah terasa dgn diri sendiri.. tiba-tiba rasa gerun dengan diri. semua kata muka saya pucat atau mmg naturally mcm ni? hari tu check Hb mmg normal je. wat medical check up la pasni. sbb rs mcm ada sumtim wrong jgk. harap semua akan ok2 aje.. amiiin

teringat suatu ketika masa abah mula2 disahkan kanser. lymphoma kah?? masa tu masihh kecil dan tak tahu apa-apa. apa yang saya tahu, sudah tidak lagi muka abah yang kerap menjemput saya dari sekolah sebab terpaksa berulang-alik ke hospital untuk chemotherapy. last skali masa dah tahun terakhir hayatnya, abah belikan saya basikal. saya xsuka naik basikal!! nampak xbegitu sopan dengan keadaan macam tu.l tapi keterpaksaan hidup mengajar diri supaya berdikari.lama-lama juga jadi semakin teruja setelah sekian lama tidak menaiki basikal.zaman remaja memang gemar buat macam-macam. bila tiba bulan 6-7, setiap hari pasti pulang dari sekolah dengan pakaian yang basah lencun. ah, itulah pengalaman mungkin. tak mungkin saya mampu bayar sebuah pengalaman tanpa mengalaminya.

hari-hari lalu lalang di kawasan hospital. memang semua ni mengingatkan diri dekatnya kematian, besarnya nikmt tuhan. sedarkah wahai diri?? org2 sekeliling menangis meratapi kematian sanak saudara mereka. mereka sudah pergi jauh meninggalkan kita. kita bilakah? mungkinkah tidurnya malam ini tanpa disusuli dengan hadirnya hari esok? semoga masih ddikurniakan waktu untuk bertaubat dari segala dosa.. ampun dan maaf buat sahabat atas segala salah dan silapku..

masa professional skills, jumpe mcm2 patients.. tgk mereka terpaksa dengan badan yang masih tidak bermaya, dengan kudrat yang sedikit. namun, kuat dan tabah utk menyediakan diri untuk kami. terima kasih pada para pesakit yang telah byk berjasa. mereka, ada yang berkerusi roda.. sedang kita masih cergas berlari ke sana sini. mereka, ada bengkak sane sini, oedema, swellling, bruising and so on yg mcm2 la defects akibat kerosakn organ dsbnya..diorg nak dudk sakit, nak berbaring kena ade step slow-slow, nak jalan kena dengan langkah yang kecil, nak makan mungkin juga ssh.. ade yang langsung xleh kencing!! pendarah.. ah.. banyak lagi kalau mahu cerita semua.. sakitnya!! tp kita? masih semuanya teguh menjalankan fungsi, berjalan lancar dengan baik!!.. sedarlah wahai diri.. syukuri segalanya.. Alhamdulillah Ya Rabb

sakit, mati.. oh.. sungguh takut andai nikmat kesihatan di tarik. tapi kesakitan itu penebus dosa. sesiapa yang ditimpa kesakitan adalah org yang beruntung sebab ujian itu bakal lebih mendekatkan diri pada tuhan yang esa. pada yang masih sihat, bersyukur jua sebab kita ada kudrat utk beribadat. sedang batu2.. pokok2.. haiwan2.. dan seluruh ciptaan Allah bertasbih padanya. kita yang sebaik2 kejadian ini bila lg?? astaghfirullahal aziiiim... sedarlah diri..

syafakallah tuk sahabat.. mari sama-sama doakan kesihatan semua yang sakit, dan palestin jua supaya saudara kita akan senyum melebar semanis madu seindah sang bulan purnama! ah indah, sungguh!saya perlu study mungkin.. ~rabbuna Yuqowi..

Monday, May 25, 2009

usul 20

kenapakah saya memang ada banyak masalah sikit kalau bila tiba masa perlu belajar sahaja. tapi bila saya disibukkan dengan buat kerja-kerja luar barulah blog ini akan sunyi.. tapi bila xm sudah dekat..hihihi.. harap memahami..:D

tiba-tiba saya diselubungi perasaan malu yang amat sebab telah menangis masa 'SC'. wah, saya jua tidak menyangka saya akn jadi sebegitu. sedangkan masa tu, saya hanya diminta untuk keluarkan pengajaran tentang apa yang telah dibentangkan. saya sangat malu!! sudah dua kali tapi hari tu ramai yang takde.. :D

tapi saya sangat berterima kasih pada semua sebab tolong pujuk saya yang tidak berhenti menangis macam budak kecik! aish..kamu sudah tua!! walaupun semua tidak tahu masalah saya atau ada la kot seseorang rasa mengetahui masalah saya (tidak semestinya sangkaan kamu betul yea!). tapi kamu memang baiklah! hehe.. saya tak akan cerita apa-apa. sbb saya dah tak ada masalah! tapi mungkin sbb rasa nak nangis jea..

tajuk hari tu takde la berat. tapi otak saya memang tak ligat. ah, otak saya memang kurang ligat berfikir. kena belajar berfikir sedalam-dalamnya. hari tu ambil hadis 7, addinunnasiihah.. agama itu nasihat. perkahwinan khadijah dan nabi muhammad s.a.w dan tafsir surah at-thorif dan adala yang sampingannya sebab dapat mas'ulah yang sangat bagus.kagum! macam biasa, setiap kali 'SC', pasti banyak yang terkena dengan diri saya. Heeee...~insaflah wahai diri.. balik rumah trus ade sebungkus nasi terhidang.. ojie belanja!! jazakillah tuk nasi goreng dari serumpun yang best?? Alhamdulillah kenyang jua perut ini yang sedia kenyang.. ^_^

kalau haritu saya kata tak boleh terima lecture diuretics langsung!! oh.. penatnya.. saya pasti jadi tidak keruan bila tibanya masa lecture diuretics. mau saja menangis depan doktor.. heee.. saya tak dapat terima penyampaian doktor.. sedangkan beliau mmg sudah bagus sebenarnya, selalu buat kawan2 saya gelak, dan banyak je menstimulatekan budak2 ni..maybe. siapalah saya yang keseorangan terkapai-kapai..penatnya.. mungkin saya terlalu skema!! terlalu mahukan sesuatu yang serius.. terlalu demand pada suatu sistem pengajaran dan pembelajaran yang tersusun dan lebih sistematik...saya mmg budak skema+serius??bak kata atun and the geng.. uhuk.. benarkah?? tapi sekarang sudah tukar lecture pharmacology kepada Prof Dr Madiha Abdel Halim.. saya kembali bahagia.. ^_^ pergi kelas practical pharma tadi jua tidak sia-sia dengan harapan menggunung tinggi dapat sesuatu.. thanks dr amani for ur explainations..

sekarang saya kurang berani untuk nasihat ramai orang dah even dalam sc jadi takut... saya memang sangat terasa sekarang. benarlah, setiap orang akan diuji dengan kata-katanya. cth: kalau masa saya nasihat tu, benda tu saya tau hukumnya tapi saya belum alaminya atau dah terlepas fasa waktu tersebut. pasti saya akan diuji dengan benda yang sama, maknanya perkara itu akan berbalik pada saya untuk diuji... tu ujian keimanan. linda dan eman pasti faham maksud tikah. tikah banyak nasihat korang berdua dulu..macam bagus sangat!! sebenarnya kamu lagi bagus dari saya.. ah, kena berusaha!! sejauh mana saya hendak berputus asa dengan ujian ilahi? sepatutnya itu yang menjadi titik tolak bagi saya.. ia, penolak diri!! masakan boleh berputus asa..ayuh!

jadi skrg saya mahu share tentang usul isyrin.. usul 20.. hassan al-banna

ASAS PERTAMA:
Islam adalah menyeluruh, mencakup semua bidang hidup; Islam adalah
negara dan watan atau pemerintah dan ummat. Akhlak dan kekuatan atau
rahmat dan keadilan. Pengetahuan dan undang-undang atau ilmu dan
kehakiman. Kebendaan dan harta atau usaha dan kekayaan. Jihad dan dakwah
atau tentera dan fikrah. Akidah yang benar dan ibadat yang sah.

ASAS KEDUA:
Bagi seorang Muslim, Al-Quran dan hadis adalah menjadi sumber untuk
mengetahui hukum-hukum Islam. Al-Quran difahami menurut kaedah-kaedah
bahasa Arab, dengan tidak memberat dan meringankan. Hadis pula difahami
melalui periwayat-periwayat hadis yang dipercayai

ASAS KETIGA:
Iman yang benar, ibadat yang sah dan mujahadah adalah cahaya dan
kemanisan yang dicurahkan Allah ke dalam hati sesiapa yang dikehendakinya,
manakala ilham, lintasan-lintasan hati, kassyaf dan mimpi bukanlah menjadi
dalil kepada hukum-hukum syariat. Perkara-perkara tersebut hanya dapat
diterima dengan syarat perkara-perkara tersebut tidak bertentangan dengan
hukum dan nas syariatboleh download disini
saya cadangkan kamu baca penjelasannya untuk memahami sebab kalau nak paste semua sini memang xmampu dan takde orang nak baca pun kot.hee.. selamat menuntut!!

jiwa...

Ibnu Qayyim pernah menegaskan bahawa dalam hati itu terdapat kekalutan yang tidak boleh diperbetulkan kecuali dengan mengadap kepada Allah

1. Dalam hati itu terdapat sifat liar yang tidak mungkin dihilangkan kecuali dengan berjinak-jinak dengan Allah

2. Dalam hati itu terdapat rasa dukacita yang tidak mungkin dihapuskan kecuali dengan merasa gembira dengan ma'rifat terhadapNya dan juga benar dalam bermuamalah dengannya

3. Dalam hati itu terdapat perasaan keluh kesah yang tidak mungkin ditenangkan kecuali dengan berkumpul dan menumpukan diri kepadanya

4. Dalam hati itu terdapat kegolojohan dan penyesalan yang tidak mungkin dipadamkan kecuali dengan redha dengan perintah, larangan dan qada' Allah dan menahan sabar menghadapi perkara tersebut sehinggalah ke masa pertemuan denganNya

5. Dalam hati itu terdapat rasa kepapaan yang tidak mungkin disekat kecuali dengan perasaan kasih dan penyerahan diri kepadaNya,berterusan berzikir dan kebenaran keikhlasan kepadaNya. Jika dikurniakan dunia dan segala kandungannya kepada hati yang dihidapi perasaan papa maka ia tidak dapat menghilangkan perasaan tersebut.

tiada tangisan lagi.. dengan mengingati Allah, hati-hati akan menjadi tenang..jazakillah untuk semua.. uhibbukunna fillah.. badan abada..ana QOWi..!!


Aduhai puteriku sayang
Aduhai puteriku sayang
Puteriku sayang

Lembut mu tak bererti kau mudah dijual beli
Kau mampu menyaingi lelaki dalam berbakti
Lembut bukan hiasan bukan jua kebanggaan
Tapi kau sayap kiri pada suami yang sejati

Disebalik bersih wajah mu disebalik tabir diri mu
Ada rahsia agung tersembunyi dalam diri
Itulah sekeping hati yang takut pada ilahi
Berpegang pada janji mengabdikan diri

Aduhai puteriku sayang
Aduhai puteriku sayang
Puteriku sayang

Malu mu mahkota yang tidak perlukan singgahsana
Tetapi ia berkuasa menjaga diri dan nama
Tiada siapa yang akan boleh merampasnya
Melainkan kau sendiri yang pergi menyerah diri

Ketegasan mu umpama benteng negara dan agama
Dari dirobohkan dan jua dari dibinasakannya
Wahai puteriku sayang kau bunga terpelihara
Mahligai syurga itulah tempatnya


Tuesday, May 19, 2009

majulah untuk section 4.. ^_^kumpul-kumpul hadiahkhusyuk mendengar ingatan tentang ukhwah dari TKC


walaupun kalah, kami puas.. 4D.. ganbatte!!


...akhawat section 4
..comei2 blakow eh..
...bijok2 blakow..

...Jazakunnallahu khairan kathiran..

Monday, May 18, 2009

bersemangat!!!

yeay.. hari ni happy2 day.. xnk jadi mcm smlm dah. xnk jadi pelajar yg xreti bersyukur.. xnk xconcentrate ms lecture lg dah.. duk pikir benda lain jek tikah nie.. nmpk konon bersgh2 tp sbnrnye pikiran melayang tah ke mana.. astaghfirullahal aziiim.. apa nak jadi nie ye?? ^_^ xjiddiyah!!! nk kena rotan nie.. isk3...

tadi dpt ayt tasyjik(kata-kata smgt) dari nik nabilah.. ahaa.. semua bercita2 nak jadi muslimah bkn.. tp perjuangan seorang muslimah dan mujahidah sgt jauh. dia akan diuji dgn bermcm2 ujian. dia jgk perlu set mane matlamat dia dan perlu btl2 bermujahadah.. wah!! ingat senang ke nk bermujahadah?? kata kt mulut, tulis kt blog sesenang jari yang beralun laju di keyboard..okeh la..hari ni teringin nak share something.. ptt xupdate blog.. tp dari saya duk pikir benda yg bukan2.. lebih baik sy buat suatu perkara yg berpekdah merenung dalam2 ke dalam diri sndiri ni..banyak silapnye..tp pengasih Allah, kita masih dipanjangkan umur utk terus hidup utk cuba kembali pdNya..

Sudah beberapa kali surah al-maarij diketengahkan dlm sc. Memang surah ni byk makna tersurat dan tersirat. Alhamdulillah nabi s.a.w meninggalkan al-quran dan as-sunnah sebagai panduan hidup manusia seluruhnya. Baginda sudah bersabda bahawa, kita sebagai umatnya di akhir zaman hanya perlu mengikuti dua perkara iaitu al-quran dan assunnah nescaya kta tidak akan sesat selamanya…jadi, ape lagi kawan2..??? masa nilah kita perlu bertadabbur surah2 dari setiap ayat al-quran kerana di situlah terdapat bukti2 kekuasaan Allah. Maha suci Allah Tuhan Maha Pengampun…

Nk diceritakan dm surah al-maarij yg menyentuh hati saya ni… Allah dah befirman kat ayat 1-3 tentang azab Allah yang sering dipersoalkan dan Allah dah berjanji ssghnya tiada seorg pun mampu menolak azabNya. Apakah azab Allah?? macam2..api neraka salam satunya yg plg besar.. tp sebelum smpi masanya dihumban ke dalam api neraka yang maha dahsyat sebagaimana diceritakan senadainyalah sebesar biji sawi /sebesar zarah(lupa+tlg betulkan) jatuh api dari api neraka itu,nescaya hancur leburlah bumi seluruhnya.dahsyat sgh!!!tp sebab kita masih xnmpk apakah itu api neraka, kita masih berani nk wat mcm2 perkara. Perkara maksiat, perkara lagha.. astaghfirullahal aziiim..

seandainya Allah menampakkan semua yg ghaib tu pada kita sebagaimana perundangan negara di mana2 pun sbg cth: kalau menjual dadah akan dihukum gantung, kalau mencuri, masuk jel.. jadi org2 pun takutlah, wat kesalahan sembunyi2 jek takut diketahui pihak penguasa. Haaa Allah tu ada di mana2.. Dia Maha Melihat Maha Mendengar segala-galanya even apa yang tersimpan dalam hati dan sanubari kita. Subhanallah!!! Setiap langkah, setiap sendi, setiap detik dalam hati dikira sebagai amalan. Tp Allah Maha Penyayang, kalau niat wat jahat selagi xbuat, tidak dikira dosa. Sebaliknya kalau niat baik, dah dapat pahala andai xmampu nk laksanakan benda baik tu..

Sebelum masuk neraka, pasti akan ada siksaan kubur yg sgt dahsyat. Bygkan kalau byk wat dosa2… nescaya akan sempitlah kubur kita, gelap gelita keseorgn.. takutnyee.. bygkan kalau kite selalu tgk cite hantu.. even umh kita besar, ada kwn2 lg kt dlm rmh yg sama tp diorg dalam bilik diorg.. tp kita duk jauh sikit dan nk ke dapur sorg2 kdg2 tu rs seram?? Mesti pernahkn rs mcm tu? (PENAKUT.. hehe) Tp kubur ni lain…. Dah la duk sorg, gelap gelita, sempit menghimpit seluruh tubuh kita smpi mungkin akan hancur tulang-belulang kita, dahsyat lg ade ular membelit tubuh kita.. kala jengking besar.. dan byk lg..isk3.. takut jgk..

Ayat ke 4: para malaikat dan jibril menghadap tuhan sehari=50 000thn. Tau x ape yg saya terpikirkan?? Betapa singkatnya kehidupan kita. Kalian perasan x? 1 hari kat ‘sane’=50 000 tahun.. subhanallah. Maknanya hidup kita plg lama 60-70 thn kot kalau sempat tua la.. nilai 60 thn dgn 50 000 tahun tu sgt jauh berbeza… jadinya hidup kita Cuma 0.00000000………..1 je dari kehidupan di akhirat. Sebab apa yg pasti kita xtinggal di akhirat selama sehari.. malah selama2nya.. Allahuakbar..Maha Pemurahnya Allah!!! Mcm mane Dia boleh kasi kita hidup selama 60-70 tahun je untuk beramal, tapi kalau cukup amalan, xwat dosa, xwat jahat kat org… Allah janjikan syurga.. syurga yang kekal selamanya. Cuma perlu mujahadah selama 60 tahun. Kalau sempat la.. kalau esk mati tu, semoga kita mampu bertaubat mlm ni.. Allahumma amiiiin. Semoga mati kita semua dalam husnul khatimah.

Kena bersyukur sbb hari ini kita masih hidup untuk beramal bukan wat lbh byk maksiat.. Beristighfarlah spy hidup kita tidak berpandukan nafsu semata-mata, supaya hidup kita xbyk wat dosa.. nanti xpasal-pasal panjangnya umur kita untuk kumpul dosa.. selama hayat yg singkat ni jgk Allah menguji hambaNya samada nk kumpul amalan utk masuk neraka ke x.. syurga tu sgt indah, xterbyg. Bygkan kalau pergi hotel 5 bintang, semua free atau g mane2 tmpt pelancongan yg sering di label sebagai syurga dunia, nescaya syurga akhirat itu berjuta2 malah lebih bndingannya lg.. Subhanallah..

Ayat selepas tu Allah dah kate suatu yang nyata, kelak hari balasan, tiada seorg pun mampu menolong kita, sahabat? Keluarga? Anak2? Semua xmampu nk tolong kita dari azabNya yg pedih. Semua datang dari kita... hmmm semua dari kita.kita menentukan segalanya. Mcm xm la. Mane blh meniru.. so kita je boleh berusaha. Kalau kita malas nak baca buku, mestila xdpt jwb xm dgn baik.. aih.. teringatkan xm ni.. gerun plak.. hihi.. tp xpe.. hari ni saya nk kuatkan tekad.. bak kate noni.. kuatkan azam.. yerp.. saya akan cuba sedaya upaya...

Ayat 18:apabila ditimpa kesusahan dia berkeluh kesah… hihi.. migha, nieda, iman pasti akan tersenyum bc ayt ni.. yer… sy byk berkeluh kesah dgn kalian, jazakillah sbb sudi mendgr.. sudi memujuk.. eceh, manje la plak.. hihi.. ^_^ saya sayang korang.. pershbtn ni. Sy xkisah kalu org kate kite assobiyah.. ngeh3.. tp kita campur smua org.cuma Masing2 ada minat masing2.. mestilah dalam ramai2 ada yang mempunyai kehendak dan kemahuan yang sama. Dan tikah rs kita ada persamaan.. sama mcm ahli bait sy jgk, even ade je yg berbeza, tp ada byk jgk yg sama.. sebab tu kita ditakdirkan bersama.. ^_-

Berbalik pada keluh kesah.. kita mengeluh setiap kali wat assignments.. yerla mmg byk.. setiap subjek ada assignments.. ada 8 subjek kne wat tmbh ngn PBL bg setiap block.. mengeluh jgk diri tiap kali nk present sbb ade yg malu nk ke depan… bila nk xm, aih.. byknye nak bc….bila bawab wat bising di library… bila lalu jalan nk g university setiap kali ada tompok2 tahi manusia(eiiii..).. bila ada wajibat perlu disiapkan.. bila time bz n perlu wat sc… bila segala kemahuan tidak dituruti.. ahaa… tu baru sikit.. byk lg sbnrnye.. . tu la antara sifat2 kita yg Allah dah tetapkan.. manusia itu suka berkeluh kesah. Xmahu sy nk tgk2 jauh2.. tgk diri sndiri je.. ade satu cite psl keluh kesah.. tp dah lupe.. hihihi.. nanti sy try cari blk.iA.so agaknya mcm mn nk elak yea?? TAJDID NIAT balik ye.. Ssghnya solatku, ibadahku, hidupku dan matiku kerana Allah Taala.. insyaAllah.. saling memperingati..

untuk ayat slps tu.. mintak2 dijauhkan.. amiiin.mcm mane nk jauhkan?? Ayat seterusnya dah bgtau dah.. Allah tu Maha Pemurah, Dia xbg kita terkial2 atas dunia ciptaanNya keseorgan.. dari ayt 22-34 dah gitau cara dia.. so kawan2 blh rujuk ye.. serba sedikit adalah laksanakan solat, percaya hari pembalasan, takutkan azab Allah.... dan byk lg.. untuk dptkan kesan mendalam.. blh rujuk tafsir blk.. nk tafsir lg best.. blh download tafsir fi zilal kt www.dakwah.info

akhir sekali mintak dijauhkan kita dari jatuh pada golongan kiri yg Allah membiarkan kita terkontang kanting seorng sehingga jatuh pd lembah kehinaan. Nauzubillahi min zaaalik (ayat 42-44)

semoga, segala musibah yang berlaku hari ini, menjadi kifarah dosaku. Sahabat, byk hak kamu belum mampu ku tunaikan.. byk hak ibu yg belum terlaksana.. hak Allah lg2 banyak timbunannya..byk dosa2 kecil dan besar mungkin dilakukan sengaja tau tidak sengaja.. sesungguh, aku adalah insan hina, lemah lagi kerdil disisi Allah di bumi Tuhan Yang Maha Esa. Kalian sahabatku, doakan daku.. nescaya Allah Maha Mengetahui... Dia akan menjaga diri kita semua.. yakin!!! Hasbunallah Wanikmal Wakiiil..

semoga hari ini, saya semakin bersemangat, saya dah xmahu hiraukan pandangan manusia, ssghnya pandangan mereka itu amat tidak penting.. tp pandangan Allah itu sgt penting..itu ang sy perlu jaga.. hubungan dgn Allah.. ya betul nik nabilah, kita perlu berusaha meneruskan perjuangan ini..nescaya Allah sediakan ganjaran yg sangat mahal atas setiap pengorbanan yg masih sedikit.. Allah Maha Pemurah.. jom cuba beramal walau dgn hanya menyebut kalimah Lailaaha ilallah!!!

Atikah Kuat..

Atikah Boleh.. boleh.. dan Boleh..!!!!


Saturday, May 16, 2009

tidak mengerti~

batrisya, lawa betul nama itu bukan? tapi lawa nama itu tidak menggambarkan kecantikan wajahnya. batrisya hanya seorang gadis biasa, menjalani kehidupan biasa2. Impiannya sangat tinggi menggunung sehinggakan kadang2 dia tak pernah terfikir semua impiannya akan tercapai. jadi, batrisya hanya cuba sedaya upaya menyinari kehidupan yg sedia ada. supaya hari-harinya tidak malap malah sentiasa cerah dan ceria bak sinaran mentari pagi.. bukan mendung seperti langit yg ditutupi awan. dia ingin hidup bahagia.. disamping keluarga tersayang.. keluarga yang menyayanginya dan sememangnya hanya keluargalah tempat batrisya mencurahkan segala-galanya. tp itu bukan lah titik terakhir dalam hidup kita, sememangnya Allah tunggak segala-galanya. tanpa Allah, tiada apa yang mungkin berlangsung dengan kebahgiaan hidup yang hakiki.

ape itu bahagia?? bahagia adalah sautu ketenagan hati, bukan terletak pada kecantikan wajah, bukan jua pada harta melimpah ruah, bukan pada kasih sayang dari kekasih hati, bukan jua kejayaan cemerlang yang menjadikan kita dijulang-julang dan tersohor seantero dunia. tapi ketenangan itu adalah bahagia hakiki. kalau dikurniakan harta yg byk, mst gelisah kalau harta itu dicuri, kalau canti risau kalau tua, kalau cemerlang risau kalau gagal, kalau ada kekasih risau ditinggalkan.. erm... itulah kerisauan dunia. yang sering manusia pikirkan. itu maknanya kita lebih mencintai dunia.. oH.. KETENANGAN...

batrisya sangat tidak suka cari masalah. kalau ada mslh.. dia mmg pengelak masalah no 1. dia akan cuba sedaya upaya supaya benda kat depan dia tu xjadi sebuah masalah, tp jadi pemangkin. tp kali ini, batrisya buntu dgn apa yg dihadapinya.

kalau semasa kecil dulu, batrisya pernah sekali menghadapi dendam kesumat. semua berlaku pada peringkat umur yang sangat kecil lg. sekitar 7-8 tahun mungkin. anak sekecil itu sudah mengerti erti dendam dan benci? begitulah dahsyatnya bila kita membuat apa2 kesilapan pun. semua bermula semasa zaman telefon berleluasa, tapi bukanlah telefon bimbit pun. zaman awal 1990 an semua sedang sibuk mempromosi barang jualan di kaca televisye, di radio, di surat khabar pun dgn barang jualan yang menarik disertai penghantaran ke rumah. kawan-kawan batrisya yang merupakan jirannya selalu suka main-main dan akhirnya mereka adik-beradik menggunakan telefon rumah mereka untuk berbual-bual kosong sahaja, bergurau senda dengan lelaki2 di corong telefon nun jauh di kuala lumpur. perbuatan mereka dilakukan berulang2 kali mungkin sebab pakcik2 di sana melayan setiap gurauan mereka. seingat batrisya, batrisya hanya sempat cakap beberapa patah perkataan saje dan mereka terus merampasnya.

nak dijadikan cerita, suatu hari ada barang sampai dan xlama selepas itu, bil telefon sampai dgn menggunung tinggi harganya yang mahal. tapi, mereka menuding jari kat batrisya selepas tu dan menyuruh abah batrisya byr bil telefon + barang tu skali... dari situ, entah dari mane dendam dan benci itu dtg sehingga batrisya berumur 15 tahun lamanya. tu pun masih tidak mampu tersenyum dgn ikhlas bila bertemu.terasa kurangnya gula, hambar... tapi skrg alhamdulillah, batrisya mmg dah boleh kot nak senyum kat mereka kalau ditakdirkan kami bertemu. insyaAllah

begitulah kisah dendam dan benci yang bermula dari umur seawal 7-8 tahun. yang masing belum ada apa-apa jati diri dalam hidup. dan itulah yang terawal dan yang terakhir. tapi batrisya masih tidak dapat mengelakkan sesuatu yang berlaku dalam masa yang singkat saja. buntu?? ye itulah label terbaik mungkin. sukar untuk dimengerti manusia yang berbeza-beza. org kata, rambut sama hitam, tapi hati masih lain-lain sbb Allah mmg dah tetapkan setiap manusia itu pasti berbeza. apa yang sama hanyalah fikrah dan akidah yang beriman dgn Allah yg dpt menyatukan manusia seluruhnya. tp sampai sekarang, bumi ini masih dipenuhi ramai orang kafir, org murtad, org munafik.. dan sangatlah sedikit orang-orang yang betul2 beriman pada Allah. terfikir juga, adakah kita termasuk sekali atau kita sebenarnya dalam golongan2 yang rugi mungkin.. astaghfirullahal aziiim..
so.. apelagi.. PHD.. dendam.. benci perlu dibuang... ^_^Nafsul Amarah, ini adalah tingkatan yang paling rendah. Nafsu amarah cenderung mendorong manusia untuk melakukan perbuatan keji dan rendah. Keberadaan nafsu ini disebutkan dalam sURAH Yusuf ayat 53

yusuf-53.gif

Dan aku tidak membebaskan diriku (dari kesalahan), karena sesungguhnya nafsu itu selalu menyuruh kepada kejahatan, kecuali nafsu yang diberi rahmat oleh Tuhanku. Sesungguhnya Tuhanku Maha Pengampun lagi Maha Penyayang. ( Yusuf 53)

Merawat dan Memelihara Hati

Kita menyadari bahwa hati merupakan unsur paling penting dalam kehidupan kita yang tetap berfungsi sampai akhir zaman. Karena itu kita harus merawat dan memeliharanya dengan baik agar tidak rusak dan dipenuhi penyakit yang dapat menyengsarakan kita selama lamanya.

Hati yang bersih dan jernih adalah hati yang selalu ingat pada Allah, setiap saat melakukan komunikasi dengan Allah, sehingga selalu berada dalam bimbingan dan hidayah-Nya. Matanya dibimbing oleh hatinya untuk selalu memandang kebesaran Allah, telinganya dituntun oleh hatinya untuk selalu mendengar kan nasihat dan ayat ayat Allah. Hatinya selalu terbuka untuk menerima nasihat dan ajaran kebaikan.

Beberapa cara untuk menjaga dan merawat hati agar tetap bersih dan jernih antara lain

1. Selalu ingat pada Allah dimanapun berada

2. Selalu memuji kebesaranNya

3. Selalu bersyukur atas nikmat yang telah diberikan Allah

4. Selalu bertasbih mensucikanNya

5. Selalu mohon ampun atas kekhilafan dan dosa yang dilakukan

6. Selalu mohon perlindunganNya dari godaaan Syetan dan tipu daya dunia yang melalaikan

7. Selalu mohon bimbingan dan tutunan Allah dalam menjalani kehidupan ini

8. Selalu membaca atau mendengarkan ayat suci Al -Qur’an dan mentadabburinya setiap hari

9. Melatih hati untuk bersifat Taqwa, tawakkal, sabar, ikhlas, jujur, amanah,ridho,kasih sayang menahan amarah, menahan nafsu dari keinginan rendah dan lain sebagainya

10. Bersihkan hati dari penyakit Kafir, musyrik, sombong, takabbur, riya, dengki, dendam, khianat, kikir,loba dan tamak, memperturutkan hawa nafsu dan lain sebagainya

TERUSKAN PEMBACAAN DI SINI

Monday, May 11, 2009

Selamat Hari Ibu.. to MA tersayang ^_^semasa tengah tulis entry kali ni.. utk dpt zouq berkesan.. saya tulis smbil tgh berckp ngan maa.. heee... sayang ma sokmo2.. forever and ever.. Uhibbuki Fillah abadan abada.. xslh kot guna perkataan ni utk ibu sendiri.. even kebiasaannya guna utk ukhti2.. ^_^ ssh nk cari ma mcm ni lg skrg!!! waa.. windue...

ma saya mmg seorang yg lemah lembut.. kalau duk dalam kelompok org ramai2.. ma akan jadi pendengar yg sgt baik sbbnye dia xde modal berckp yg byk.. hehe.. ma akan byk tersenyum je.. manis orgnye.. [puji mak sdirik.. hihi]

ma jugak ada hati yang lembut.. dan sy tau.. ma mudah terasa sbb hati yang lembut.. dan sy mmg sgt2 byk bersalah dgn ma.. byk je tingkah laku yg mmg blh mengguris hati seorg ibu.. merajuk xtentu masa.. mintak ampun ye ma.. anakmu byk berdosa..

ma saya jugak rajin.. rajin wat keje rmh. rajin uruskan anak2+cucu.. rajin blaja sbb sll bukak buku time2 borink even dah berumur.. rajin bc quran.. rajin rindu ank die sorg ni.. hihihi..


ma bkn jenis panas baran.. jarang saya kene marah.. wat slh pn ma akn ckp lembut2.. klu dlu hati sy ni keras jgk.. tp lame2 rs hati pn makin lembut sket... byk kesan dr ma!! haa.. nk jadi lembut mcm ma jgk lah!!

ma ni jenis pemendam.. hmm.. byk benda yang ma pendam dlm hati.. ma xbrani nk ckp bnda2 xpuas hati direct sbb takut nk guriskan hati org lain.. kesannya.. keadilan xtertegak.. huhu.. tp doa ma sentiasa berterusan... jadinya Allah lembutkan hati org lain jgk.. amiin.. tp saya tau je ape yg ma pendamkan.. sbb ma kn syg sy.. hiiiii.. [prasan.. tp btulla!!]

ma ni jenis yg nk puaskan hati org lain.. kalu sy nk bnda tu.. dia akn try kasi jgk.. tp sy xblh la melampau2 lbih dari kemampuan ma.. huuu.. limit sket ye tikah..

okla.. kholasotul Qoul... Ma saya adalah org yg plg sy syg skrg... yang akan sy syg smpi bile2... jasamu ibu.. kan ku kenang sehingga ke pintu syurga.. wah.. mcm kompem msk syurga.. xdelah.. segala kebaikan tu membuka sedikit demi sedikit pintu syurga buat kita.. xsalah kalau kita mengimpikan syurga bukan.. syurga itu indah.. tidak dpt dibayangkan.. bahagialah hamba-hamba Allah yang menerima segala buku amalan dari tangan kanannya sambil di tunjukkan gambaran syurga buatnya.. ayuh...
" Hai jiwa2 yang tenang.Kembalilah kepada Tuhanmu dengan hati yang puas lagi diridai-Nya. Maka masuklah ke dalam jemaah hamba-hamba-Ku,dan masuklah ke dalam surga-Ku." [Al-Fajr: 27-30]

Hayatilah cerita ini..
dari ibunda buat anakanda..
waaa.. Sayang MaFriendship~


haaa... tibe2 ade budak bucuk bg saya award ni.. dan dia sukarelanya mengaku sy kuat membebel.. hihi.. nih la blog budak bucuk tue.. ---> oJie. seorang anak kepada tukang masak yang mewarisi bakat memasak dari ibunya.. bak kate mijah.. "macam masakan ibu!!" hihi.. mmg best ojie msk.. buat ape pn mmg jadilah air tangan bakal ibu sorg nih.. xlupa utk ucapkan slmt hari ibu.. jeles jgk kdg2.. tp xpela. bg pluang ojie blaja awl2.. kui3.. orgnya rajin study.. notes mmg lengkaplah!!! ^_- baik hati.. budop_berjurus la katakan.. hehe.. teruskan mujahadah wahai mujahidah.. Allah menilai setiap pengorbanan yang dilakukan dgn hati yg ikhlas.. biiznillah.. ganbatte utk jadi muslimah solehah ye.. lupa plak nk ckp.. ni housemate sy yg serba boleh.. msk boleh.. study terer.. semua terer.. uiks.. jgn puji lebih2.. nanti xmandi.. hihi... akhir kalam.. sila masak la lg yg best2.. yg lain dari yg lain pulak!! suka makan ... heee

rule:
1. Put this badge in your awesome blog.
2. Award this badge to 10 bloggers whom you think are inspirational and friendly.
3. Make sure you put the 'recipients' names here, along with their links.
4. Let them know about this

then,this award goes to..

kakak pn blh jadi kawan baik kn?? antara kakak yg plg byk membantu sy.. kalau kami berjalan sama.. mesti org akan kata muka kami sama.. kalau kakre selalu kata dia awet muda.. tp sy lg muda sbb penah dlu jalan skali n tokei tu kata sy anak kakre.. ngeh3.. "adik lg awet mude????"[perasan+koya]--->beza 15tahun tau... kami byk persamaan sifat. hmmm tp xleh lawan kerajinan kakre yg tahap ape nk ckp pn xtau.. harapan:semoga dpt makan yg best2 lg blk nanti.. nk g bagan lalang... blanje eh?? [danger: amalan meminta-minta menjatuhkan maruah diri dalam bab akhlak mukmin.. hihi.. ngan adik bradik xpe kot] ^_-

abe Jie a.k.a Ahmad Radzi

abe jie ni mmg best orgnye... garang tp sbnrnye berhati lembut.. banyak pertolongan dah disumbangkan untuk saya.. dari semenjak ketiadaan abah sampai la skrg.. abe jie sedia berada di rumah.. bantu ma apa yg patut.. ^_^ trimas.. kalau tgk abe jie ni.. semua org xcaya dgn umur semuda nih mampu membuka sebuah kedai atas nama syarikat sndiri.. syatrooh!!komen abe juzle.. "dia skali tgk barang dah tau mane yg rosak!!!" pengalaman adalah guru terbaik.. dan sy mengaku abe jie mmg seorg yg byk belajar dari bwh.. teruskan perjuangan!!


kalau tgk kat abg kita sorg ni, mcm bukan org mlayu.. selalu prasan hensem.. hehe.. [masa muda jek ye]. dah ade ank sorg. abg yg sorg ni sll bg nasihat.. selalu bg ceramah pjg lebar yg mmg timbulkan perbahasan hangat antara sy n die.. betul x abe min?? idea yg berbeza btllah.. tp nasihat abe min mmg byk adk ambil pakai.. byk blh guna.. thanks.. ^_^ harapan: nanti tlg jadi drebar lg yek even dah ade ank ni.. ]


perkenalan kami mmg xdisengajakan.. dari ketidaksengajaan.. kami berkawan baik.. saling menasihati.. orgnya mmg peramah.. mmg baik hati.. pandai.. nanti tikah akan pegi cari eman jgk... even skrg sgt sedih sbb eman dah xon9 sbb tgh bercuti.. soB2..

kak balqis

^_^ kami berkenalan masa pergi prog sunathon thn lps. kak balqis ni baik dgn kak sol.. tp rsnya xbyk ms sy terluang dgn kak balqis sgt pn.. maybe sbb keluarga angkat n group lain2.. tp sempat lg sy pesan air milo kt kak balqis ms brenti rehat lepas snorkeling.. hihi.. [xtau malu mtk org belikn air] trima kasih.. orgnye mmg baik dan berjurus...comel.. rajin membaca.. ramai peminat.. hihi.. [gurau-gurau aje ye.. jgn mrh]

Fazlinda

haa.. ni la salah sorg adik angkat xrasmi.. adik bradik angkat rasmi ada 15org.. tp yg ni angkat sementara.. adik kodo.. hehe.. perkenalan kami yang singkat kt prog bakti mahasiswa mahasiswi mesir mmg xmerugikan.. saya rasa plg bertuah sbb dpt kenal keluarga mereka.. sy bahagia!! pakai tudung labuh orgnya.. berjurus.. pandai jaga akhlak.. pandai dsb.. hati dia lembut.. haa.. still remember?? Allah sedang merancang yang terbaik.. La Takhof Wala Tahzan.. Innallaha ma'ana.. uhibbuki fillah.. kak tikah sentiasa bersedia utk linda bila2 masa.. biiznilah


jazakillah ukhti atas byk perkara.. jgn pernah jemu dgn saya.. hehe.. even mmg byk kekurangan.. terimalah diri ini seadanya.. ^_^ uhibbuki fillah.. noni ni baik hati sgt orgnye.. lembut lg.. tp sy takut ngan die!! tegas orgnye.. hihi

budak ni sll tido dalam kelas praktikal.. hihi.... sll kuat study.. bgus orgnye..ramai peminat ni.. kalau ckp.. mesti mcm nk berdebat.. yerla kn.. hari tu menang debat boom.. !!! mabruk alaiki.. mesti ade org bangga dgn az masa tu.. kes3.. jom share notes smart circle same2 ye... ^_- study lilahi taala.. p/s: thanks atas perkongsian peringatan selalu.. jazakillahu khairan kathiran.. berhenti ckp benda lagha ye!!!^_- MAHU CHEESE CAKE kamu lg

migha
dia ada blog.. tp xnk diwar-warkan.. mmg sgt pemalu orgnya smpi sy xleh terima sifat pemalu yg amat sgt itu.. hehe.. bgus2.. malu itu sebahagian daripada iman.. tp sgt terer present kt depan.. skali lalu depan org.. pasti mata2 akan memandang.. anak jati sarawak ni mmg comel orgnya...sistematik.. bermotivasi tinggi.. pandai bergaya... friends forver.. p/s: jom study lebih rajin!!

ade sorang lg.. kasi kat sape ye.. ade la... simpan utk sorg lg.org penting.... okeh siap.. !!Alhamdulillah wasyukurillah

A FRiend Like YoU

Everyone should have
a friend like you
You are so much fun to be with
And you are such a good person
You crack me up with laughter
And touch my heart with your kindness
You have a wonderful ability
To know when to offer advice
And when to sit in quiet support
Time after time
You've come to my rescue
And brightend so many
Of my routine days
And time after time
I've realized how fortunate
I am that my life includes you
I really do believe that
Everybody should have a friend like you
But so far it looks like
You are one of a kind!

rule die 10 org.. tp saya xsuke sgt nk pilih kasih.. tringin nak kasi smua.. tp xpela.. berpada2.. hehe.. tp sbnrnye sy tujukan untuk semua naimians, ex skss1, alexians.. teruskan perjuangan anda..

Monday, May 4, 2009

Azam

nak Study BersuNgguh-SunGguH

Nak Wat AssiGnments dgn IkHLas

sTudy Di LibraRy

konSisTen DGn MutaBaah AmaL

sEnYum s0kMo

InviSble Bile OnLine

tAk mASuk NinG

taK NaK uPdaTe selalu

NaK Q, S, 2Z, I, Sel, Dak

kEna FocuS!!

KeNa TajDid NiaT

keNa LebIh proAktif

berDisipLin dGn Masa

oH.. banyak lagi azam.. semoga post mortem ngn Migha Hammana hari tu dpt dilaksanakan.. migha.. ganbatte same2 jom!!

Sunday, May 3, 2009

PeTAi...???ADVICE FROM UKM MEDICAL DOCTOR

Little did you know ...... after reading THIS, you'll NEVER look at petai in the same way again!

Petai contains three natural sugars -sucrose, fructose and glucose. Combined with fiber, petai gives an instant, sustained and substantial boost of energy. Research has proved that just two servings of petai provide enough energy for a strenuous 90-minute wor kout.. No wonder petai is the number one fruit with the world's leading athletes. But energy isn't the only way petai can help us keep fit. It can also help overcome or prevent a substantial number of illnesses and conditions, making it a must to add to our daily diet.

Depression
:
According to a recent survey undertaken by MIND among people suffering from depression, many felt much better after eating petai. This is because petai contain tryptophan, a type of protein that the body converts into serotonin, known to make you relax, improve your mood and generally make you feel happier.

PMS(premenstrual syndrome)
:
Forget the pills - eat petai. The vitamin B6 it contains regulates blood glucose levels, which can affect your mood.

Anaemia:
High in iron, petai can stimulate the production of haemoglobin in the blood and so helps in cases of anaemia.

Blood Pressure
:
This unique tropical fruit is extremely high in potassium yet low in salt, making it perfect to beat blood pressure. So much so, the US Food and Drug Administration has just allowed the petai industry to make official claims for the fruit's ability to reduce the risk of blood pressure and stroke.

Brain Power :
200 students at a Twickenham (Middlesex) school were helped through their exams this year by eating petai at breakfast, break, and lunch in a bid to boost their brain power. Research has shown that the potassium-packed fruit can assist learning by making pupils more alert.

Understand that bananas contain lot of potassium too so eat more banana. Just look at those monkeys, they are really active, alert, smart and cunny too!!

Constipation:
High in fiber, including petai in the diet can help restore normal bowel action, helping to overcome the problem without resorting to laxatives.

Hangovers
:
One of the quickest ways of curing a hangover is to make a petai milkshake, sweetened with honey. The petai calms the stomach and, with the help of the honey, builds up depleted blood sugar levels, while the milk soothes and re-hydrates your system.

Heartburn:
Petai has a natural antacid effect in the body, so if you suffer from heartburn, try eating petai for soothing relief.

Morning Sickness
:
Snacking on petai between meals helps to keep blood sugar levels up and avoid morning sickness.

Mosquito bites
:
Before reaching for the insect bite cream, try rubbing the affected area with the inside of the petai skin. Many people find it amazingly successful at reducing swelling and irritation.

Nerves:

Petai is high in B vitamins that help calm the nervous system.

Overweight:
Studies at the Institute of Psychology in Austria found pressure at work leads to gorging on comfort food like chocolate and crisps. Looking at 5,000 hospital patients, researchers found the most obese were more likely to be in high-pressure jobs. The report c oncluded that, to avoid panic-induced food cravings, we need to control our blood sugar levels by snacking on high carbohydrate foods every two hours to keep levels steady.

Ulcers:
Petai is used as the dietary food against intestinal disorders because of its soft texture and smoothness. It is the only raw fruit that can be eaten without distress in over-chronicler cases. It also neutralizes over-acidity and reduces irritation by coating the lining of the stomach.

Temperature control
:
Many other cultures see petai as a "cooling" fruit that can lower both the physical and emotional temperature of expectant mothers. In hoiland, for example, pregnant women eat petai to ensure their baby is born with a cool temperature.

Seasonal Affective Disorder (SAD)
:
Petai can help SAD sufferers because they contain the natural mood enhancer, tryptophan.

Smoking:
Petai can also help people trying to give up smoking. The B6, B12 they contain, as well as the potassium and magnesium found in them, help the body recover from the effects of nicotine withdrawal.

Stress:
Potassium is a vital mineral, which helps normalize the heartbeat, sends oxygen to the brain and regulates your body's water balance. When we are stressed, our metabolic rate rises, thereby reducing our potassium levels. These can be rebalanced with the help of a high-potassium petai snack.

Strokes:
According to research in "The New Engla nd Journal of Medicine, " eating petai as part of a regular diet can cut the risk of death by strokes by as much as 40%".

Warts
:
Those keen on natural alternatives swear that if you want to kill off a wart, take a piece of petai and place it on the wart. Carefully hold the petai in place with a plaster or surgical tape!

So, as you can see, petai really is a natural remedy for many ills. When you compare it to an apple, it has four times the protein, twice the carbohydrates, three times the phosphorus, five times the vitamin A and iron, and twice the other vitamins and minerals... It is also rich in potassium and is one of the best value foods around. So maybe its time to change that well-known phrase so that we say, "A Petai a day keeps the doctor away".